Spectacol magic pe cerul României. Ce se întâmplă la noapte?

Spectacol magic la noapte!

Ploaia de stele Geminide. Geminidele fac parte dintr-un fenomen astral de mare amploare care va avea loc chiar in noaptea aceasta, intre 13 si 14 decembrie. Astfel ca planeta Pamant

va trece printr-o zona in care se afla cantitati enorme de praf care au fost lasate de asteroidul activ 3200 Phaethon, conform ciao.ro

Ploaia de stele Geminide. Ce se intampla, de fapt, in timpul fenomenului astral

Particulele de praf aprind gazul atmosferic si lasa o dara luminoasa pe cer – asa cum o numim, de fapt, stea cazatoare.

In perioada 14 – 17 decembrie, din constelatia Gemini ar veni, de fapt, majoritatea stelelor cazatoare. Dar Geminidele sunt, practic, meteori care se misca lent si stralucesc foarte tare.

Ploaia de stele Geminide. Acestea pot fi observate oricand intre 4 – 17 decembrie. Punctul maxim va avea loc in data de 14 decembrie, in cursul zilei. Astfel, urmatoarele doua nopti vor fi ”luminate” din acest punct de vedere. Ele vor putea fi vazute de la Observatorul Astronomic.

Ploaia de stele Geminide. Ce spun cei de la Observatorul Astronomic din Bucuresti
Specialistii de la Observatorul Astronomic din Bucuresti ofera sfaturi pentru cei care doresc sa mearga sa priveasca spectacolul de pe cer.

”Pentru a vedea stele cazatoare nu exista o directie anume in care sa priviti. Secretul este urmatorul: cu cat va uitati mai mult cu atat veti vedea mai multe. Avand in vedere ca este iarna, trebuie sa va imbracati gros, mai ales pentru ca trebuie sa stati intinsi pe un sezlong sau izopren, de preferabil intr-un sac de dormit. Dupa ce va asezati comod, priviti la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o ora. Puteti privi inspre est, sud, vest sau nord.

Geminidele sunt foarte lente asa ca puteti admira darele luminoase timp de o secunda sau mai mult. O particula de praf din acest curent intra in atmosfera cu o viteza de 35 km/s. Leonidele (vizibile in noiembrie) au o viteza de 71 km/s iar Perseidele (vizibile in august) 59 km/s. Nu conteaza daca vedeti 5, 10 sau 50 de stele cazatoare in acele nopti. Ceea ce conteaza este ca v-ati aflat la momentul si locul potrivit pentru a observa un fenomen cosmic deosebit”, explica specialistii de la observatorul bucurestean.