Ultima oră! Românii din diaspora, obligaţi să justifice banii trimiși în țară! În caz contrar, banii vor fi confiscaţi: Cum este posibil așa ceva? Ce se va întâmpla cu românii din străinătate:

Românii din diaspora vor fi obligați să justifice cu documente orice sumă care depăşeşte 1.000 de euro trimisă în țară, aceeași obligaţie urmând a avea și cel care primește banii. În caz contrar, se poate ajunge la confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei.

Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că acest proiect trebuie analizat cu o foarte mare atenţie.

„Vorbim de miliarde de euro. Este vorba despre oamenii care muncesc în străinătate şi trimit bani acasă. O să mă uit cu atenţie peste aceste propuneri pentru că nu cred că România este ţara care

nu a transpus un act normativ. Dar trebuie să vedem de ce nu au făcut-o. Nu cred că cei care trimit bani acasă întreţin acte teroriste. Ei îşi întreţin familiile„, a spus Teodorovici la Antena 3.

ONPCSB spune că suma care trebuie justificată de români este de 2000 de euro
ONPCSB susţine că proiectul este necesar „având în vedere obligaţiile ce revin României ca urmare a angajamentelor asumate în cadrul Tratatului de aderare la Uniunea Europeană”.

Astfel, spune ONPCSB, „se impune transpunerea în legislaţia internă a Directivei UE 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau a finanţării terorismului„.

„Această obligaţie a fost coroborată cu evaluarea riscurilor de spălare a banilor şi finanţarea terorismului în domeniul transferurilor de fonduri (transferuri de credit, debitări directe,

remiteri de bani, transferuri efectuate utilizând un card de plată, un instrument de monedă electronică sau un telefn mobil) care sunt foarte mari„, susţine Oficiul de Prevenire a Spălării Banilor.