Relu Tarzioru, primarul orasului Saveni, din judetul Botosani, a renuntat sa mai organizeze Zilele Orasului. Edilul spune ca decat sa dea bani pe distractii populare costisitoare mai
bine investeste in lucrari edilitare. Cu banii economisiti, primarul din Saveni a asfaltat drumuri, a ridicat un camin cultural, a amenajat parcari si repara scoli.

In fiecare an localitati de toate marimile se intrec in organizarea de festivaluri costisitoare, de zilele oraselor sau comunelor. In judetul Botosani exista insa o localitate care face nota discordanta: orasul Saveni.
De opt ani primarul Relu Tarzioru, aflat la al treilea mandat, a refuzat sa mai organizeze zilele orasului. Motivul invocat de edil: face economie la bugetul local si foloseste banii pentru dezvoltarea orasului.
„Nici 10.000 de lei din bugetul local nu dau pentru asa ceva. Nici macar cu sponsorizari. Mai bine folosesc sponsorii sa ma ajute in alte probleme ale comunitatii decat la asemenea festivaluri“, spune primarul, scrie adevarul.ro

Saveniul are 7.000 de locuitori si este una dintre localitatile care in ultimii 10 ani s-a dezvoltat in ritm alert. Relu Tarzioru lucreaza de peste 16 ani in administratia locala.
In 2002 si-a inceput mandatul de viceprimar, iar din 2006 a fost ales pentru trei mandate consecutiv in functia de primar al orasului. Tarzioru spune ca la inceputurile acitvitatii sale ca edil a organizat zilele Oorasului: gratare,
bautura si artisti platiti din banii Primariei sa cante oamenilor. In urma cu opt ani, edilul a decis sa renunte la organizarea acestui eveniment.

„Prefer sa repar strazi“
„Puteam sa aloc in continuare bani la buget si pentru asa ceva. Dar mi-am dat seama ca este o pierdere de bani. Si fara rost. Nu educam pe nimeni cu asa ceva. Am preferat sa sistez povestea asta cu mici,
b3re si muzica gratis, pe banii Primariei. Atunci mi-am dat seama ca prefer sa repar strazi decat sa fac balci. Oamenii cuminiti vor fi mereu mai bucurosi sa aiba strazi, scoli unde sa invete copiii si parcari, in loc de astfel de distractii“, spune Tarzioru.
O buna parte a localnicilor recunosc ca se simt mai linistiti fara zilele orasului. „Eu stau la blocurile din zona pietonalului si ma bucur ca nu se mai face asa ceva. Era mizerie, miros de fum, tineri b3ti si locul unde oamenii fara capatai sa se dea in spectacol.
Oamenii cuminti fugeau de acolo. Nu stateau. Cheltuiam bani ca sa se distreze si sa se 1mbete derbedeii“, spune un localnic din Saveni.
Parcari, scoli, proiecte europene
Banii pe care Primaria Saveni ar fi trebuit sa-i investeasca in zilele orasului au ramas in buget si au fost cheltuiti pentru modernizarea orasului. Inca din anul 2016 au fost asfaltati peste 12 kilometri,
in special drumurile catre localitatile rurale arondate orasului, dar si strazile interioare. Au fost amenajate si asfaltate in ultimii opt ani parcari si s-a pus la punct iluminatul stradal. Toate din bugetul local.
„Nu exista parcare neasfaltata, nici loc din oras fara iluminat stradal. Am reusit sa asfaltam drumuri. Apoi am reabilitat muzeul. Toate din buget. Nu am cheltuit bani aiurea si am investit in infrastructura si modernizarea orasului. Cu distractii nu putea fi facute toate acestea“,
spune edilul. Primarul a reusit sa reabiliteze scolile din oras, dar si piata urbei. De asemenea, in ultimii opt ani a reusit sa achite datoria publica pe care o avea orasul de la sfarsitul anilor ‘90.
„Nu am nicio datorie. Sunt la zi cu facturile si nu am probleme cu plata salariilor. Plus ca am bani si de investitii“, spune Tarzioru. La toate acestea se adauga amenajarea, din bugetul local, de terenuri moderne de tenis si handbal. De asemenea, Primaria Saveni are in derulare proiecte cu finantare europeana sau guvernamentala,
precum un parc fotovoltaic care sa alimenteze institutiile publice, un stadion modern si un liceu modernizat cu peste trei milioane de euro. „Eu aduc spectacole la casa de cultura modernizata in ultimii ani, dar oamenii platesc bilet. Nu gratis si nici kitsch. Vorbim de cultura. Aici organizam si un festival de teatru pentru adolescenti“, incheie edilul.