Schimbari importante la pensiile romanilor. Se schimba formula de calcul

Ionel Danca anunta abrogarea prevederilor OUG 114 legate de fondurile de pensii administrate privat si faptul ca toate comisioanele Casei de Pensii si ASF vor fi reduse.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ionel Danca, a anuntat ca Executivul a discutat patru propuneri de modificare a OUG 114 astfel incat sa fie impiedicata „distrugerea si nationalizarea”

Pilonului 2 de pensii. Potrivit lui Danca, modificarile vor face ca cei care contribuie sa ramana cu mai multi bani in conturi, iar rentabilitatea fondurilor de pensii sa creasca.

In primul rand, vor fi abrogate cerintele de majorare suplimentara a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii si revenirea la conditia initiala de asigurare a unui capital minim de 4.000.000 de euro la data constituirii.

A doua masura consta in „modificarea comisionului de administrare a activelor gestionate de fondurile de pensii private calculat

in functie de rata de rentabilitate raportata la rata inflatiei, prin extinderea perioadei de calculare a ratei de rentabilitate de la 2 la 5 ani.”

De asemenea, vor fi modificate nivelurile comisioanelor. Cel de administrare va fi redus de la 1% la 0,5%, iar comisionul retinut de Casa de Pensii scade de la 0,5% la 0,1%. Totodata, este prevazuta si limitarea tarifelor percepute de ASF la 10% din valoarea acestui comision de administrare retinut de fondurile de pensii.

In al patrulea rand este eliminata optiunea de transfer a contributiilor de la Pilonul 2 de pensii administrate privat la Pilonul public de pensii.

„Prin urmare, abrogarea prevederilor din OUG 114 care au blocat activitatea fondurile de pensii private si modificarea comisioanelor retinute de Casa de Pensii si ASF lasa mai multi bani in conturile

contribuabililor de la Pilonul 2 de pensii si creste rentabilitatea fondurilor de pensii private astfel incat participantii de la Pilonul 2 de pensii sa beneficieze de o pensie privata suplimentara mult mai valoroasa”, a mai scris Ionel Danca intr-o postare pe Facebook.

Pe de alta parte, Guvernul pregateste noua formula de calcul a pensiilor de stat, anunta romaniatv.net. Potrivit legislatiei in vigoare, pensiile tuturor romanilor ar trebui sa fie majorate cu cateva sute de lei de la 1 septembrie.