Cea mai bună rețetă de cozonac pentru Crăciun Cea mai bună rețetă de cozonac pentru Crăciun

Cozonacul este un preparat tradițional care nu lipsește de pe nicio masă de Crăciun. Există numeroase rețete, care mai de care mai pretențioase. Noi vă punem la dispoziție una foarte simplă, iar preparatul final va uimi pe toată lumea!

Cea mai bună rețetă de cozonac pentru Crăciun

Cozonacul nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Majoritatea gospodinelor îl prepară acasă, după rețete diverse.

Iată una dintre cele mai vechi și mai bune rețete, pentru care nici nu trebuie să te chinui foarte mult.

Ingrediente pentru maia:

50 grame drojdie proaspătă
3 linguri de lapte
o lingură de făină

Ingrediente pentru aluat:

1 kilogram de făină
7 gălbenușuri
500 ml de lapte
300 grame zahăr
250 grame unt
50 grame ulei
coaja rasă de la o lămâie
3-4 fiole esență de rom
4 fiole esență de vanilie

Ingrediente pentru cremă:

nucă mărunțită
30 grame unt
2 linguri cacao
5 linguri de zahăr
5 linguri de lapte

Pasul 1. Maiaua se face din drojdie, 2,3 linguri de lapte, o linguriță de zahăr și o lingură de făină. Apoi se amestecă și se lasă la crescut.

Pasul 2. După ce maiaua a crescut facem următoarele: punem făină cernută într-un recipient și adăugăm laptele fierbinte puțin câte puțin. Important: punem laptele după ce a fost fiert cu zahărul și cu coaja rasă de la o lămâie și frământăm.

Pasul 3. Gălbenușurile sunt bătute bine cu un vârf de sare. Apoi adăugăm gălbenușurile de ou treptat și frământăm.

Pasul 4. Adăugăm untul împreună cu uleiul, care trebuie să fie cald.

Pasul 5. Peste toată compoziția din recipient adăugăm maiaua și frământăm. Apoi punem esențele, presărăm făină și lăsăm la crescut.

Pasul 6. Pentru cremă: punem laptele la foc cu unt, cacao și nucă.

Pasul 7. După ce compoziția a crescut, pentru un cozonac luăm jumătate din compoziție. Această jumătate va fi împărțită la rândul ei în alte două jumătăți. Luăm prima jumătate, o întindem,

o ungem cu puțin ulei și adăugăm crema.La fel facem și cu cea de-a doua jumătate și le împletim. Le așezăm în tava pentru cozonac, în care vom pune hârtie de copt. Cozonacul va fi uns cu o pensulă cu gălbenuș și presărăm zahăr.

Care este secretul cozonacilor pufoși

Pentru a crește suficient cozonacul, în încăperea în care țineți aluatul la crescut trebuie să fie cald, iar recipientul cu compoziția trebuie acoperit cu prosoape. Ingredientele trebuie adăugate treptat și în cantități mici, mai ales cele lichide, pentru a nu îneca aluatul, potrivit HUFF.RO