Veste buna pentru copii si parinti: Alocatiile se dubleaza. Cand intra in vigoare legea

Parlamentul a votat miercuri, pentru a doua oara in 10 luni, dublarea alocatiilor de stat pentru copii. Legea a plecat acum la promulgare si, daca va fi semnata de presedinte, va intra in vigoare in luna urmatoare.

Concret, alocatiile pentru copii de pana in doi ani vor fi 600 de lei, iar pentru restul, 300 de lei pe luna.

Alocatiile copiilor sunt acum de 300 de lei pe luna, pana la implinirea a doi ani, si 150 de lei pentru cei intre 2 si 18 ani. Sunt peste 3,5 milioane de copii care primesc luna de luna acesti bani.

Cu alocatia unui copil de peste doi ani, de 150 de lei, o familie poate cumpara 100 de covrigi, cate trei pe zi, ca sa ajunga o luna intreaga. Dublarea alocatiei inseamna 200 de covrigi sau poate un set de incaltaminte si imbracaminte ori rechizite de calitate, carti, si mancare mai buna.

Dublarea inseamna ca de la 300 de lei, alocatia creste la 600 pentru copii mici si de la 150, la 300 pentru restul. Guvernul a anuntat deja ca va gasi bani, aproximativ 7 miliarde de lei pe an, pentru a-i da copiilor, chiar daca in ultimele zile a anuntat ca nu sustine proiectul.

Florin Citu, ministrul de Finante: ”Trebuie sa gasim resurse sa se incadreze in acest deficit bugetar. Nu se razbuna pe mine, pe Florin Citu, ei se razbuna pe romani pentru ca orice depasire a deficitului bugetar inseamna costuri de finantare mai mari pentru Romania”.

Alocatiile de acum sunt la 31, respectiv 62 de euro pe luna. Dublarea inseamna, evident, 124 si 62 de euro. Nu ajungem inca la nivelul alocatiilor din Italia sau Germania, de exemplu. Dar suntem aproape de cele din Austria, unde sistemul e tot pe praguri de varsta, dar aici alocatia creste cu varsta.

In Belgia, in schimb, statul da alocatii mai mari pentru al doilea sau al treilea copil, care ajunge la 250 de euro pe luna, plus deduceri fiscale pentru familie.

Majorarea alocatiilor copiilor s-a produs in Parlament si, la fel ca in primavara, cand au mai fost dublate o data, a fost cu scandal intre parlamentari.

Dublarea alocatiilor ar urma sa intre in vigoare in luna urmatoare promulgarii proiectului de catre presedintele Romaniei, scrie stirileprotv.ro