Soborul Maicii Domnului. Ce nu e bine sa faci in a doua zi de Craciun

Soborul Maicii Domnului, a doua zi de Craciun, este sarbatoare cu cruce rosie in calendar, in care enoriasi o cinstesc pe Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, de unde si tutulatura de „sobor”.

In ziua de astazi, 26 decembrie, praznuim sarbatoarea cu numele de “Soborul Maicii Domnului.”

Cuvant bisericesc, “sobor” insemneaza “adunare de oameni” si in imprejurarea de acum el vrea sa spuna doua lucruri: intai,

cuvantul acesta este o chemare catre cei credinciosi, sa ne adunam astazi, in cinstea Maicii Domnului, aici pe pamant; dar, pe de alta parte,

cuvantul “sobor” ne aduce aminte ca Maica Domnului se afla preaslavita, fara de asemanare, in mijlocul tuturor Sfintilor fericiti din ceruri si ca, asa fiind, adunarea noastra de astazi, de pe pamant este, de fapt, o impreuna-praznuire a noastra cu cetele tuturor Sfintilor si Ingerilor din ceruri.

Adunarea cea cereasca, adica, se uneste, astazi, cu adunarea noastra pamanteasca, la cinstirea Maicii Domnului.

Soborul Maicii Domnului este marcat, in traditia populara, de o serie de superstitii si obiceiuri populare.

De Soborul Maicii Domnului nu este bine sa speli haine sau sa muncesti. De asemnea se spune ca in aceasta zi nu este bine sa crezi clevetirile. Nu ai voie sa tricotezi sau sa cosi.

Este interzis sa injuri sau sa folosesti cuvinte rele.

Pe vremuri, nasii mergeau la fini in aceasta zi, le daruiau un colac si spuneau „De la noi mai putin, mai mult de la Domnul”.