Aproape 430 de mii de muncitori din construcții, cu salariul mărit dar „arși” la pensie, în urma prevederilor OUG 114

După ce prevederile OUG 114/2018 au intrat în vigoare, în perioada ianuarie – octombrie 2019 un număr de 429.865 de

persoane nu au mai avut virate nicio contribuție la pilonul II de pensii obligatorii administrate privat, arată un răspuns al Casei Naționale de Pensii, pentru edupedu.ro.

După OUG114, angajaţii din construţii beneficiază de aşa-zise “facilităţi fiscale”. Cei care beneficiază de ele sunt arhitecți, ingineri și muncitori din domeniul construcțiilor. Pentru aceştia 

“pensia va fi mai mică, pentru că banii respectivi nu sunt viraţi nici în Pilonul I”, susţine economistul Cristian Popa, membru în boardul CFA România, pentru sursa citată.

Salariul mărit, dar pensiile scăzute pentru muncitorii din construcții

Jurnaliștii au întrebat Casa Naţionale de Pensii cu privire la “numarul actual lunar al persoanelor lucrătoare în domeniul construcţiilor pentru care CNPP nu a mai virat contribuţia la Pilonul II de pensii potrivit prevederilor OUG 114/2018”.

În răspunsul primit instituţia a precizat că în perioada ianuarie-octombrie 2019 pentru 429.865 de asiguraţi nu s-au făcut viramente la Pilonul II, pentru că “au beneficiat de facilităţi fiscale pentru activităţi în domeniul construcţiilor conform OUG 114/2018”.

Contribuția la Pilonul II de pensii este în prezent de 3,75% din salariul brut (CAS e 25% din brut), sumă care este trimisă la Pilonul II de către Casa Națională de Pensii, după calcularea și virarea contribuției lunare de către angajator.

Specialiștii explică efectul salariilor mărite prin OUG 114 pentru muncitorii din construcții

Analiștii susțin că efectul acestor creșteri salariale a dus la scăderea pensiei: „Banii au fost luaţi dintr-un buzunar, mutaţi în celălalt buzunar şi au impresia că le-a crescut salariul. Ei nu vor avea Pilonul II.

Suma respectivă s-a dus în salariul lunar, dar nu a ajuns la pensie nimic. La 65 de ani pensia lor va fi mai mică, pentru că acum au impresia că li s-au dat nişte bani, dar li s-au dat tot din buzunarul lor, din Pilonul II. Contribuţiile care mergeau la Pilonul Ii merg în salariu şi nu mai merg la Pilonul I. Pensia lor va fi mai mică”, susţine Cristian Popa, membru CFA România. sursa:fanatik