Valul de aer polar cuprinde România. Specialiştii ANM au anunţat când vin ninsorile

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza meteo pentru ultimele zile ale anului 2019, iar veștile nu sunt printre cele mai bune. Potrivit specialiștilor, în această perioadă vom resimți cu adevărat efectele sezonului rece, întrucât un val de aer polar va cuprinde întreg teritoriul țării noastre.

Un nou val de aer polar ajunge în România. Încep ninsorile în Capitală

Ca urmare a acestui fenomen, temperaturile vor suferi scăderi dramatice, ajungând sub normalul intervalului în care ne aflăm. Cel mai frig va fi în weekend, când mercurul din termometre va indica valori de până la -8 sau chiar -10 grade, în special în Transilvania și Dobrogea.

De asemenea, în Capitală sunt semnalate ninsori slabe cantitativ în cursul zilei de duminică. Acestea se vor instala încă de la primele ore ale dimineții, avertizează meteorologii de la ANM, care ne sfătuiesc să ne pregătim cum se cuvine pentru primele zile de frig în adevăratul sens al cuvântului.

Vestea bună este că „repriza de iarnă” va lua sfârșit după noaptea de Anul Nou, când temperaturile vor începe din nou să înregistreze creșteri semnificative. De altfel, se estimează că luna ianuarie ne va aduce vreme mult mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, pe fondul unui front de aer cald care își va face la rândul său simțită prezența, în paralel cu valul polar.

Valul polar se va intersecta cu frontul de aer cald. Anunțul meteorologului ANM

În privința precipitațiilor, vor mai apărea, la noapte, mâine și poimâine (n.r. vineri și sâmbătă). Vorbim de ninsori la munte, iar în Moldova, Transilvania, Maramureș, încet-încet, pe lângă ploi să apară și lapoviță și ninsoare treptat.

Asta pentru că va pătrunde o masă de aer mai rece pe circulația aerului din nord, urmând ca în noaptea de sâmbătă spre duminică, precipitațiile sub forma de ninsoare să apară în partea de centru, est și sud-est a teritoriului, iar duminică să mai ningă în general slab în jumătatea de sud-est a teritoriului, după care precipitațiile să mai ia o pauză.

Regimul termic va fi unul de iarnă. Până acum, luna decembrie ne-a adus temperaturi cu mult peste media perioadei, motiv pentru care și în acest moment, până pe 25 decembrie, vorbim de o medie climatologică de plus 3.8 față de media aceleiași perioade față de anii 1980-2010, ceea ce o situează deocamdată pe primul loc, dar va trebui să așteptăm sfârșitul lunii ca să vedem dacă va fi într-adevăr cea mai călduroasă lună din ultimii 50 de ani.

Odată cu pătrunderea aerului rece, polar, temperaturile mai scad. Revenim la un regim termic normal. Pe timpul nopților, vor apărea temperaturile predominant negative, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.

Sâmbătă spre duminică și duminică spre luni, vorbim de -8…-10 grade în Transilvania, până la 0 grade în zona litoralului și în capitală urmând să apară valori negative de -2 grade. În Capitală, așteptăm să ningă slab cantitativ, duminică dimineață și pe zi”, a explicat Mihai Timu, meteorolog ANM, pentru Digi 24. sursa:fanatik