Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile

Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit chiar în prima zi a anului, fiind unul dintre cei mai însemnați sfinți pentru creștinii ortodocși. 

Există numeroase tradiții și obiceiuri legate de această zi și este bine să le respectăm, așa cum au fost gândite din bătrâni. Iată ce nu ar trebui să faci în această primă zi din an.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile

Sfântul Vasile cel Mare, episcop de Cezaree, este considerat păzitor de duhuri rele, fiind primul ierarh care a întemeiat,

pe lânga biserici, spitale şi aziluri pentru săraci. Este unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox, mulți credincioși bucurându-se de-a lungul timpului de minunile sale.

Se spune că în noaptea de Sfântul Vasile, cerul se deschide de trei ori. De asemenea, se spune că pe Iisus Hristos îl chema și Vasile. Fiul lui Dumnezeu s-a născut pe 25 decembrie,

iar o săptămână mai târziu a fost botezat în legea cea veche și a primit numele Vasile. Numele creștin Hristos l-a primit la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat de Sfântul Ioan.

În tradiția populară se spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu sa-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Sfântul este cunoscut ca părinte al monahismului oriental, ca protector al familiei şi al săracilor.

Printre cele mai importante tradiții de Sfântul Vasile de snumără următoarele:

1. Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă în această zi trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir.

2. Toți copiii trebuie să meargă cu sorcova pentru a binecuvânta casele în care intră

3. Dacă în această zi după ce te speli pe faţă te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.

4. În ziua de Sfântului varsă vin pe masă, sparge un pahar alb, răstoarnă cutia de chibrituri sau dă de pomană unui om sărac. Se zice că astfel vei avea noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.

5. Încearcă să nu dormi în ziua de Sfântul Vasile. Altfel riști să fii leneș tot anul! sursa:stiritv