Ea este mândria romilor. Perla Scripcaru este de etnie romă, însă toată viața ei s-a zbătut să combată preconcepțiile legate de etnia sa. Abandonată de mică, fata a avut șansa să fie crescută de buni samariteni, care i-au oferit toate ustensilele pentru a reuși în viață.
Mândria romilor, o elevă eminentă
Încă de la o vârstă fragedă, Perla Scripcaru și-a demonstrat devotamentul și apetența pentru învățătură.
Ea a terminat cu brio o școală renumită din Botoșani, apoi a fost admisă la cinci universități importante din Marea Britanie. În scurt timp, Perla a ajuns mândria tuturor.
Perla este din Botoșani, nu este nici căsătorită, nici analfabetă, nu trăiește în mizerie și nici nu ghicește în palmă trecătorilor! Ba îi place să citească, și a absolvit Bacalaureatul cu brio. Dar succesul ei a fost obținut greu, totuși, fata a învățat multe din asta, iată ce spune chiar ea: ,,Nu există soartă potrivnică. Există doar lipsă de ambiţie şi complacere într-un mediu care îţi pare mereu ostil”.
Fata spune că a fost discriminată de mică, însă a continuat să lupte pentru viitorul ei. ,,M-am lovit de situaţii de genul acesta, discrimatorii aş putea spune, încă de când eram mică. Unii copii cu care mă jucam mă respingeau, spunând că sunt ţigancă.
Chiar şi când aveam rezultate bune la scoală, erau remarci ironice de genul: Vai, a ieşit ţiganca la tablă, ştie ea mai bine!
Ei se aşteptau ca, fiind de etnie romă, să nu fiu la acest nivel, să nu fac lucrurile ca toţi ceilalţi. Dar lucrurile acestea nu m-au doborât. Nu m-am închis în carapacea mea, să mă justific că nu pot face lucrui fiindcă sunt discriminată. Din contră, m-au ambiţionat. M-au făcut să-mi doresc şi mai mult. Am muncit şi mai mult pentru ceea ce-mi doream”, spune Perla.
Cinci centre universitare din Marea Britanie au acceptat-o datorită rezultatelor ei, ceea ce face din ea un exemplu nu doar pentru romi, ci și pentru toți adolescenții, în general: ,,Pentru mine este un vis împlinit. Doream încă din gimnaziu să urmez cursurile universitare în Marea Britanie.
Am muncit pentru asta, an de an. Ştiam bine ce vreau şi unde vreau să ajung. Anul acesta am urmat procesul firesc de aplicaţie şi în am fost acceptata la 5 universităţi: Birmingham, Portsmouth, Greenwich, Coventry şi Kent. Am vizitat Marea Britanie pentru a vedea toate universităţile şi pentru a mă hotărâ unde vreau să studiez mai depare şi chiar mi-au plăcut oamenii. Sunt foarte săritori”
Ce planuri de viitor are tânăra?
Tânăra de etnie romă spune că visul ei este să-și înființeze un ONG în Marea Britanie care să vegheze asupra persoanelor defavorizate din cauza etniei lor. ,Romii au nevoie de modele, au nevoie să vadă că şi personele de etnie romă au făcut ceva bun, că au fost apreciate de majoritari.
Mulţi romi trăiesc cu impresia că, dacă sunt ţigani, nu îi angajează nimeni, nu vorbeşte nimeni cu ei, nu sunt văzuţi bine.
Romii trebuie să renunţe la acest fel de a gândi. Într-adevar, este o provocare pentru orice tânăr de etnie romă, fiindcă provine dintr-un grup cu o imagine proastă. Nu este usor să progresezi într-o societate cu astfel de concepţii. Dar eu am luptat pentru a obţine ceva de la viaţă. Nu m-am lăsat copleşită de sentimente de excluziune sau orice altceva.

Asta mi-am dorit sa fac, asta am facut, nu m-a abătut nimic de la drumul. Cred că de aici începe totul. Ambiţie, modele de urmat şi se va schimba totul. (…) Orice s-ar spune, eu nu am ascuns
niciodată faptul că sunt romă. Sunt mândră că sunt de etnie romă. Romii trebuiesc integraţi dar nu şi asimilaţi. Consider că avem o cultură interesantă şi tradiţii frumoase, foarte vechi, pe care trebuie să le păstrăm”