Momente grele in Australia. Cerul s-a facut rosu si tot mai multi oameni se sting. Dumnezeu sa ne fereasca si pe ei sa-i ajute

Situatie din ce in ce mai critica in Australia, unde vantul va fi principala problema care va pune dificultati majore interventiei pompierilor si ar putea duce la noi focare. 

Pompierii australieni lupta cu ceea ce capata dimensiunea celei mai catastrofale zile, dintr-un sezon deja devastator.

Natura s-a razbunat in cursul noptii in regiunea Omeo din statul Victoria, acoperind 6.000 de hectare , a comunicat Departamentul de Mediu din Gippsland, citat de CNN.

In statul vecin New South Wales, o mare problema in regiunea Wollondilly din sudul capitalei Sydney ramane „scapat de control”, potrivit Serviciului de Pompieri. Aici au s-au distrus 264.000 de hectare de teren in ultimele luni.

Conditiile meteorologice se deterioreaza rapid sambata, Biroul de Meteorologie australian avertizand ca viteza vantului, dar si temperaturile cresc.

„Astazi va fi o zi cu grad sever pana la extrem in multe districte”, potrivit Biroului de Meteorologie.

Numarul decedatilor creste pe masura ce conditiile se agraveaza, scrie digi24.ro

Premierul Scott Morrison a declarat, sambata, ca 23 de persoane au fost rapuse la nivel national, numarul fiind in crestere fata de cel raportat la inceputul saptamanii. Peste 1.500 de case au fost distruse de la inceputul sezonului de incendii din septembrie.

In statul Victoria a fost declarata stare de dezastru, iar New South Wales a declarat stare de urgenta, fiind acordate resurse suplimentare guvernamentale pentru a ajuta la stingere.

Sambata, Morrison a anuntat ca pana la 3.000 de militari australieni si patru avioane vor interveni in statele afectate. Totodata, cea mai mare nava a Marinei va fi mobilizata pentru evacuarea cetatenilor de-a lungul coastei.

„Trebuie sa cream conditii pentru a face fata crizei urgente din patru state”, a spus Morrison in cadrul unei conferinte de presa.

Sambata se asteapta ca vremea calda, uscata si vantul sa impiedice pompierii in interventia lor  dupa ce in ultimele doua zile conditiile meteo pareau se a imbunatati.

Biroul de Meteorologie a emis sambata dimineata un avertisment meteorologic sever pentru New South Wales, statul cel mai lovit  de pana acum.

Inamicul real de sambata este vantul. Nu numai ca face ca sa se inteteasca, dar poate favoriza aparitia de noi focare.

Potrivit meteorologilor, sunt asteptate ploi, dar nu vor fi suficiente pentru a stinge pe cele in desfasurare.