Gripa a ucis sezonul trecut peste 200 de persoane și se pare că în această perioadă numărul îmbolnăvirilor va crește,
românia aflându-se acum în pragul unei noi epidemii. Iată cum ne putem proteja și cum diminuăm riscul de a contacta virusul gripal.
România, în pragul unei noi epidemii de gripă. Cum ne protejăm
O femeie în vârstă de 47 de ani, din Buzău, a murit recent în urma unei gripe agresive, acesta fiind al doilea caz de deces în acest sezon.
Prima victimă pe care a făcut-o virusul gripal în acest an a fost un bărbat din Dâmbovița de 54 de ani, care nu fusese vaccinat și avea probleme de sănătate pre existente.
Medicul Tudor Ciuhodaru lansează un apel către populație să se vaccineze și să aibă grijă la igienă în această perioadă,
argumentând că cei mai expuşi sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronic, potrivit antena3.ro.
Principalele reguli pe care trebuie să e respectăm pentru a ne proteja de gripă:
1. Evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, mall-uri, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra
în contact cu o persoană infectată. Nu staţi aproape de persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.
Nu duceţi copilul în colectivitate dacă se cofnruntă cu febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente. Bolnavul treuie să fie izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.
2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.
3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
4. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.
5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat. Consumați cât mai multe fructe şi legume proaspete. Renunțași la fumat și diminuați pe cât posibil consumul de alcool. Odihniți-vă corespunzător. sursa:stiritv