Sf. Ioan 7 ianuarie 2020. Cine nu rade astazi, este trist tot anul! De ce nu trebuie sa bei vin rosu

Sfantul Ion 2019. Afla din randurile de mai jos care sunt traditiile pentru aceasta sarbatoare importanta a crestinilor ortodocsi.

Aproape doua milioane de romani poarta numele Sfantului Ioan si isi sarbatoresc ziua onomastica  de Soborul Sf. Proroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului.

Pe 7 ianuarie, Biserica il praznuieste pe Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul. De ce acum? Pentru ca, dupa fiecare sarbatoare importanta, se sarbatoreste si sfantul care a participat la ea. In acest caz, a doua zi dupa Boboteaza, il sarbatorim si pe cel care L-a botezat pe Hristos in Iordan.

Sfantul Ioan Botezatorul a fost varul dupa trup al Mantuitorului, nascut in chip minunat din Elisaveta, sotia lui Zaharia, pe cand acestia nu mai sperau ca vor avea copii, fiind prea batrani. A tresaltat in pantecele mamei sale, atunci cand aceasta s-a intalnit cu Fecioara Maria care-L purta pe Iisus.

Rugaciunea catre Sfantul Ioan Botezatorul, care te va feri de boli si de pacate tot anul
A dus o viata sfanta si s-a retras in pustie postind si rugandu-se.

Oamenii veneau la el pentru a-i cere sfatul, iar Sfantul Ioan le spunea sa se pocaiasca, ii indruma sa duca o viata curata si-i boteza pentru iertarea pacatelor.

Nu dadea nimanui sa faca mai mult decat poate: vamesilor, care nu erau iubiti pentru ca luau mita si erau in slujba romanilor, le spunea doar sa fie corecti. Tot asa, ostasilor le spunea sa se multumeasca cu leafa lor.

SFANTUL ION: Rugaciune catre Sfantul Ioan Botezatorul

„Sfinte Ioane Botezatorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu inca dinainte de nastere sa-i pregatesti pe oameni pentru venirea Fiului Sau, iar multimile atrase de faima sfinteniei tale si de puterea Duhului Sfant, asemanator cu al profetului Ilie, primeau botezul pocaintei in semn de convertire la Dumnezeu.

Tatal ceresc ti-a destainuit pe Fiul Sau Om-Dumnezeu cand a voit sa fie botezat de tine si tu l-ai facut cunoscut ucenicilor tai zicand “Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii”.

Tu ai voit sa-ti jertfesti viata pentru a apara sfintenia casatoriei, infruntandu-l pe regele Irod. Te rugam mijloceste la Dumnezeu, ca sa-L urmam tot timpul vietii noastre, iar la sfarsit sa-L preamarim pentru toata vesnicia. Amin.”

Ziua Sfantului Ion Botezatorul reprezinta incheierea oficiala a sarbatorilor de iarna deschise la Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de “Sant-Ion”,“Inaintemergatorul Domnului” sau“Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”.

Se stie din traditia populara ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor si se mai tine pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii sau diformi. Totodata, ziua de Sfantul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbeaza ziua de Sfant Ion pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice.

In ziua de Sfant Ion exista obiceiul “Iordanitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se “iordanesc”.

Un alt obicei intalnit in ziua de Sfantul Ion este “Iordaneala”. Mai multi tineri care au luat de la preot, in ajunul Sfantului Ion, agheasma de la Boboteaza, merg in dimineata zilei de Sfantul Ion la biserica si, dupa terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi il ureaza. Oamenii “iordaniti” trebuie sa-i rasplateasca pe uratori cu bani, cu care seara chefuiesc.

Traditia ne spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli in decursul anului.

Se spune conform traditiei populare ca dupa Sfant-Ion se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.

De Sf. Ion, toata lumea trebuie sa se veseleasca.