Exista sute de mii de oameni care asteapta un transplant de rinichi. Timpul mediu de asteptare pentru un rinichi este intre trei si cinci ani si multe persoane se sting zilnic asteptand sa primeasca un transplant.
William Fissel de la Vanderbilt University si Shuvo Roy de la Universitatea din California, San Francisco au lansat Proiectul Rinichilor pentru a rezolva deficitul de donatii de rinichi.
Ei au dezvoltat un rinichi artificial care foloseste celule renale vii impreuna cu microcipuri specializate care sunt alimentate de inima pentru a efectua actiunile unui rinichi sanatos.
Rinichiul artificial poate face o distinctie fiabila intre substantele chimice de deseuri si substantele nutritive de care are nevoie organismul tau si necesita doar o interventie chirurgicala.
Ce face rinichiul tau?
Rinichii indeplinesc o varietate de functii care sunt vitale pentru viata dvs., inclusiv:
Mentinerea echilibrului global de fluide. Rinichii se asigura ca lichidul extracelular (de asemenea plasma din sange) nu devine prea diluat sau prea concentrat.
Reglarea si filtrarea mineralelor din sange. Mai precis, rinichii sunt responsabili de mentinerea nivelurilor constante de minerale importante precum sodiu, potasiu si calciu.
Filtrarea deseurilor din alimente, medicamente si substante toxice. Rinichii filtreaza produsele reziduale si toxinele din mediu in urina pentru a fi excretate.
Crearea hormonilor care ajuta la producerea de celule rosii, promoveaza sanatatea oaselor si regleaza tensiunea arteriala.
Daca rinichii nu reusesc, inseamna ca nu mai sunt capabili sa filtreze deseurile din sangele dumneavoastra.
Dializa pentru insuficienta renala in stadiu final
Cand un pacient se confrunta cu insuficienta renala in stadiu final, singura lor optiune este sa faca un transplant. Deoarece lista de asteptare pentru un transplant este atat de lunga, se apeleaza la dializa pana cand se gaseste un organ.
Dializa poate efectua unele dintre actiunile unui rinichi sanatos, cum ar fi eliminarea deseurilor, a sarii si a apei in plus, echilibrarea nivelului de potasiu si sodiu in sange si contribuie la controlul tensiunii arteriale.
Procesul de dializa consuma mult timp si este dificil. De obicei se face la spital, desi poate fi facut si acasa si necesita trei-patru ore, de trei ori pe saptamana. Daca nu se gaseste un donator, va trebui sa se faca dializa pentru tot restul vietii, cu o speranta medie de viata de cinci pana la zece ani.
Speranta care ofera rinichi artificial
Rinichiul artificial dezvoltat de Proiectul Rinichilor contine cincisprezece microcipuri care sunt controlate de inima si actioneaza ca filtre. Ei tin celule vii (renale) care, in cele din urma, vor creste in jurul cipului si imita un rinichi real.
Acest nou „rinichi creat de om” va functiona de fapt mai bine decat dializa si va oferi o solutie mult mai permanenta pacientilor dincolo de dializa. De asemenea, va oferi o solutie pe termen mai lung si mai eficient decat un transplant de rinichi real.
Specialistii lucreaza in prezent pentru a testa fiecare aspect al dispozitivului pentru a asigura eficacitatea si siguranta acestuia inainte de inceperea studiilor umane. Daca dispozitivul are succes, ar putea elimina nevoia de dializa, ar putea rezolva criza de insuficienta de organe.