„Am trei copii și m-am trezit de dimineață oarbă. Nici nu-mi mai puteam ridica capul de pe pernă”. Elena avea un OBICEI pe care majoritatea oamenilor il considera NORMAL. UN SEMNAL DE ALARMA pentru noi toti!

ELena Lupari, în vârstă de 26 de ani, este mama e trei copii și locuiește în Irlanda de Nord.

Ea a fost recent diagnosticată cu ,,Hipertensiune idiopatică intracraniană” după ce s-a trezit oarbă într-o dimineață, potrivit Daily Mail.

Raportul ei medical consemnează că femeia era supraponderală, iar motivul obezității sale era faptul că bea nici mai mult nici mai puțin de 7 litri de energizant pe zi.

De cinci ani sufeream de migrene și dureri de cap, dar le-am ignorat și am luat pastile… Apoi n-am mai văzut și nici nu-mi mai puteam ridica capul de pe pernă, am ajuns în spital unde am stat 6 zile”, a povestit femeia.

Acum, femeia a renunțat complet la energizante, iar medicii spun că va trebui să slăbescă 45 de kilograme pentru a-și reveni. Cazul lui Lena este un avertisment pentru toți cei care consumă energizante în exces.

Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica)

Pseudotumor cerebri mai este cunoscuta in literatura de specialitate si sub forma hipertensiunii intracraniene benigne sau idiopatice si reprezinta, de fapt, o boala neurologica

ce se caracterizeaza prin presiune intracraniana crescuta in absenta unei cauze decelabile, aparent de etiologie necunoscuta (nu se poate obiectiva o afectiune a creierului sau a invelisurilor sale).

Studiile au concluzionat ca o astfel de patologie apare mai frecvent la femeile obeze aflate la varsta fertila (20-45 de ani). Elementul principal al bolii este hipertensiunea intracraniana

(presiune crescuta in lichidul cefalo-rahidian – LCR) ce determina, la randul sau, edem papilar (acesta reprezinta cea mai importanta manifestare neurologica) cu atrofie optica progresiva si in final, cecitate (orbire).

O cauza probabila de aparitie a hipertensiunii intracraniene este dezechilibrul dintre producerea si resorbtia LCR. In mod normal, aceste doua procese sunt egale din punct de

vedere al intensitatii. Cand viteza lor se modifica in mod inegal, in sensul cresterii productiei sau/si scaderii resorbtiei, cantitatea de LCR creste, ceea ce va determina cresterea presiunii in interiorul cutiei craniene (intracranian), cu efect direct pe parenchimul cerebral.

Pacientii acuza, cel mai frecvent:
– cefalee, avand diverse caracteristici, localizari, si care se acutizeaza de obicei dimineata

– tulburari importante de vedere – vedere dubla (diplopie), neclara, distorsionata (metamorfopsie)

– tinitus pulsatil – sub forma unui zgomot ritmic pulsatil, ce poate fi prezent intr-una sau in ambele urechi.
Factori de riscSus

Aparitia pseudotumor cerebri a fost corelata cu anumiti factori de risc (confirmati de studiile epidemiologice), printre care: sexul feminin, varsta fertila, cicluri menstruale neregulate, obezitate, castig ponderal semnificativ intr-o perioada relativ scurta de timp.