Sarbatoare mare pe 2 februarie! Intampinarea Domnului. E CRUCE ROSIE in calendarul ortodox. Ce trebuie sa faci pentru a avea parte de spor si sanatate

Intampinarea Domnului este o sarbatoare importanta in Calendarul ortodox. Ea este praznuita la 40 de zile de la Nastere Domnului (Craciun), la 2 febarurie in fiecare an.

Intampinarea Domnului. Semnificatii

Semnificatia pentru Intampinarea Domnului este implinirea Legii ce prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie dus la Templu unde sa fie afierosit lui

Dumnezeu, in a 40-a zi de la nastere. In acest moment se facea si curatnirea mamei. Astfel, Mantuitorul a fost dus si

el la Templu de catre Fecioara Maria si dreptul Iosif. Ei au fost intampinati de dreptul Simeon si prorocita Ana.

In zilele noastre, se savarseste intocmai procesiunea intrarii pruncului in biserica, asezarea lui in fata usilor imparatesti si impartasirea mamei cu Sfintele Taine.

Pentru spor si sanatate, in aceasta zi de sarbatoare, credinciosii cinstesc icoana Maicii Domnului numita „Imblanzirea inimilor impietrite” sau „Profetia lui Simeon”.

In traditia populara, sarbatoarea este numita si Ziua Ursului. In multe localitati rurale, si astazi copiii mai sunt unsi cu grasime de urs, procurata de la vanatori.

Daca in aceasta zi este soare, ursul paraseste barlogul. Daca-si vede umbra, el se sperie si intra din nou in barlog,

prevestind astfel prelungirea iernii cu sase saptamani. Daca in ziua praznicului cerul este innourat,

ursul nu-si vede umbra. El paraseste barlogul, anticipand apropierea primaverii si incalzirea vremii.

In ziua praznicului, este bine ca mamele ai caror copii sunt bolnavi sa daruiasca lucruri de imbracaminte copiilor saraci. Implinirea acestui ritual aduce bucurii si alunga boala din familiile generoase.