Calendar ortodox 10 februarie 2020. Sfântul Haralambie, apărătorul de boli

Calendar ortodox 10 februarie 2020. Sfântul Haralambie,apărătorul de boli. Luni, 10 februarie este prăznuit Sfântul Mucenic Haralambie.

Calendar ortodox 10 februarie 2020. Sfântul Haralambie, apărătorul de boli

Potrivit Creștin Ortodox, Sfântul Mucenic Haralambie a trăit în timpul împăratului roman Septimiu Sever. Acesta a suferit moarte martirică în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de acesta.

Sfântul Haralambie este cunscut ca fiind făcător de minuni, apărători de boli, dar mai ales de ciumă. A trăit în secolul al doilea după Hristos, fiind Episcop al Magneziei, în Asia Mică.

Sfântul Mucenic a fost persecutat de către guvernatorul din vremea respectivă fiindcă nu se închina idolilor.

Crezând că la vârsta sa înaintată (peste 100 de ani) nu va rezista chinurilor, tiranul Lucian a sperat că îl va convinge să renunțe la credința sa și să se lepede de Hristos.

Sfântul Haralambie a suportat chinurile groaznice. Chiar și jupuirea de viu, și nu a cedat. Multe minuni a săvârșit Sfântul Mucenic și multe chinuri a suportat.

Într-un final, corpul acestuia a cedat, iar Domnul l-a luat la el.

Tradiții și obiceiuri

În unele zone ale țării în ziua Sfântului Haralambie oamenii cer preotului să facă agheazmă la biserică.

Cei care beau această agheasmă și au credință se pot vindeca de diverse boli. De asemenea, se mai foloseşte la stropitul gospodăriilor al vitelor şi al pomilor.

Oamenii obişnuiesc să ducă la biserică în această zi colivă şi colaci, pentru a fi sfinţite de preot. Apoi acestea se împart persoanelor bolnave.

Tot de Sfântul Haralambie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea. Se spune că dacă plouă în această zi, ploaia va ține mult timp.

Rugăciunea Sfântului Haralambie

„Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoşata Ta slavă. Doamne, de-Ţi place Ţie,

mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaştele mele şi se va cinsti pomenirea mea, să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile. Ci să fie mai ales în locurile acelea pace şi sănătate trupească, mântuire sufletească şi îndestulare

de grâu şi vin, cum şi înmulţire de dobitoace, pentru trebuinţa oamenilor. Doamne, Tu ştii că oamenii sunt trup şi sânge, iartă-le lor păcatele şi le dă îmbelşugare din rodurile pământului, ca,

cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature şi să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăţilor; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul Tău şi îi izbăveşte de boala ciumei”. sursa:redactia.ro