ULTIMA ORA: Previziuni crunte din partea expertilor. Coronavirusul ar putea infecta intre 60-80% din populatia planetei

Epidemia de coronavirus ar putea afecta aproape doua treimi din populatia globala daca nu va putea fi controlata, transmite un epidemiolog de top din Hong Kong.

Avertizarea epidemiologului, pe nume Gabriel Leung, vine ca reactie la afirmatia recenta a sefului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care a declarat ca cele mai noi cazuri de pacienti infectati cu noul coronavirus, care nu au vizitat niciodata China, ar putea fi doar „varful iceberg-ului”.

Majoritatea experitilor considera ca fiecare persoana infectata ar putea transmite virusul la inca 2.5 persoane. Astfel, „rata de atac” a virusului se situeaza intre 60 si 80%, realteaza stirileprotv.ro.

„60% din populatia globala reprezinta un numar extrem de mare”, a declarat Leung.

Leung va prezenta la intalnirea expertilor de la OMS faptul ca principala problema este stabilirea nivelului epidemiei la nivel global, a doua prioritate fiind aflarea daca masurile implementate de catre autoritatile chineze, pentru a controla raspandirea virusului, au functionat.

Daca acestea au avut succes, alte tari ar trebui sa ia in calcul implementarea lor.

Profesorul, unul dintre expertii mondiali in epidemia de coronavirus, care a avut un rol major si in epidemia SARS din 2002-2003, lucreaza indeaproape cu alti cercetatori de la Imperial College London si Universitatea Oxford.

Bilantul epidemiei de coronavirus a crescut dramatic

Bilantul epidemiei de coronavirus a crescut dramatic. Numarul deceselor a ajuns la 1.013, iar numarul imbolnavirilor a trecut de 42.000.

Pe langa dramatismul situatiei, impactul economic al acestei crize este tot mai sever.

In incercarea de a limita raspandirea virusului, guvernul chinez a prelungit cu mult vacanta de Anul Nou, ceea ce afecteaza lantul global de aprovizionare cu materii prime si componente.