Un copil de 4 ani a paralizat pe jumatate din corp dupa ce a fost la stomatolog. Ce au descoperit inspectorii DSP

Incident petrecut intr-o clinica stomatologica din Pitesti. Un baietel de doar patru ani a ajuns in stare grava la spital, paralizat pe aproximativ o jumatate a corpului.

Micutului i-ar fi fost administrata o doza prea mare de anestezic, pentru o interventie la o masea. Mai grav este ca ar fi fost tinut cateva ore in cabinetul medicului dentist, pana cand o asistenta a sunat la 112.

El a fost transferat luni seara la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti si se afla la terapie intensiva. Politistii incearca sa afle acum daca a fost vorba despre o eroare medicala.

Baiatul de 4 ani a fost dus de parinti, luni, la clinica stomatologica din Pitesti, pentru ca il durea o masea. Pentru interventie, medicul l-ar fi anesteziat. A stat in cabinet mai bine de trei ore, ceea ce i-ar fi atras atentia unei asistente, care a vazut ca micutul nu se simtea bine si a sunat la 112. O ambulanta l-a dus in stare foarte grava la spital.

Copilul a fost transportat de la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala.Medicii spun ca au facut eforturi supraomenesti pentru a-l putea transporta pe cel mic”

Politistii urmeaza sa stabileasca daca a fost vorba despre o eroare medicala.

Agent sef principal Florin Popa, purtator de cuvant IPJ Arges: „Politistii s-au sesizat din oficiu dupa ce un minor de 4 ani a fost preluat de un echipaj SMURD in stare grava, de la o clinica stomatologica din Pitesti. Cercetarile sunt in desfasurare pentru a se stabili daca degradarea starii de sanatate a copilului este strict legata de procedurile desfasurate in clinica stomatologica”.

Anestezia locala este foarte des utilizata pentru tratamentele dentare ale copiilor. Insa unele substante anestezice nu se administreaza copiilor sub patru ani, potrivit stirileprotv.ro

Baietelul este in grija medicilor din Spitalul Grigore Alexandrescu, care incearca sa-i salveze viata. In prezent, copilul este internat in sectia de reanimare, fiind intubat si ventilat mecanic. Starea lui se mentine extrem de grava, fiind sub tratament de specialitate.

La solicitarea Ministerului Sanatatii, inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica Arges au demarat verificari la clinica stomatologica din Pitesti.

Inspectorii sanitari argeseni verifica conditiile in care s-a acordat asistenta medicala copilului, respectarea protocoalelor medicale si a legislatiei in vigoare privind acordarea anesteziei, autorizatia sanitara de functionare a clinicii, conditiile igienico –sanitare din unitate.

Din primele verificari, parintii s-au prezentat cu copilul in data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Pitesti. Clinica stomatologica are autorizatie sanitara de functionare (ASF) eliberata de DSP Arges cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultatii si tratamente in specialitatile medicina dentara si ortodontie. Din ASF nu reiese ca acest cabinet ar avea in structura de functionare o sectie de ATI.

Inspectorii DSP Arges au aplicat clinicii stomatologice o sanctiune in valoare de 20 000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate inscris in Autorizarea Sanitara de Functionare. (HG 857/2011, art.3, lit e).