Copii premianti la scoala, abandonati de parinti, crescuti cu greu doar de strabunici, la Botosani

Doi batrani din orasul Dorohoi, judetul Botosani, au decis sa faca tot ce le sta in putinta pentru ca cei doi stranepoti ai lor sa nu ajunga intr-un centrul de plasament. Copiii au fost abandonati de mama cand erau foarte mici si, de atunci, sunt crescuti de strabunici.

Acestia nu au multi bani si nici o casa care sa se roteasca dupa soare. Nu pot decat sa le ofere stranepotilor toata dragostea si atentia din lume. Iar baietii nu i-au dezamagit nicio clipa. Amandoi sunt premianti.

La marginea Dorohoiului, intr-o casa care sta sa cada si care seamana mai mult cu o baraca, se aud rasete zglobii de copii.

Rares si Narcis, doi frati de 7 si 12 ani se harjonesc inainte sa plece la scoala. Nu au parinti. Strabunicii le-au devenit mama si tata, dupa ce tocmai ce-a care le-a dat viata i-a abandonat.

Strabunica isi invata stranepotii zilnic cu rabdare si blandete in glas. Pe Narcis l-a crescut de cand avea doar cateva luni si i-a indrumat primii pasi in viata.

Strabunica: Am fost si bunica , acum am ajuns si strabunica, care acesti doi copii, doi stranepot. Au fost parasiti de mama lor.

Strabunicul: I-am crescut de mici, de acum ma duc cu ei asa cat ma tine Dumnezeu, cat oi mai trai, eu stiu.

Desi bolnavi si batrani, cu o pensie de cateva sute de lei, strabunicii prefera sa renunte la medicamente ca sa le cumpere copiilor mancare si rechizite. Asa ca, in ciuda neajunsurilor, Rares si Narcis au tot timpul un pachetel la scoala.

Insa sunt nevoiti sa meaga doi kilometri pe jos pentru ca nu-si permit sa plateasca bilet pentru maxi taxi. La scoala sunt printre primii. Strabunica, care are doar cateva clase, face zilnic temele cu cei ei.

Iubirea si grija neconditionata a strabunicilor ii fac pe Narcis si Rares sa fie veseli si sanatosi. Nu au gadgeturi sau telefoane mobile ca alti copii de varsta lor. Au invatat, in schimb, sa se bucure de natura si de tot ce le ofera.

Strabunica: Noi am fost niste oameni care au credinta in Dumnezeu i-am invatat sa fie credinciosi, sa fie respectosi.

Mama copiilor, care i-a abandonat in urma cu sapte ani, abia daca trece sa-i vada. Cat despre tata, copii nu l-au vazut niciodata.

Reporter: Ea cand a trecut ultima data sa-i vada?

Strabunic: Ea a venit acum, de aproape o lunpa, a venit sa seara pe la opt si ceva sa-i dau bani. De unde sa dau bani? Nu trebuie sa dau mancare la copii? Cand dimineata m-am uitat la usile de afara de acolo, ea a fortat usile a intrat inauntru, a luat televizorul si l-a dat la amanet.

Desi sunt macinati de boli, strabunicii au inceput sa ridice o noua casa cu propriiile forte, dar nu au mai avut puterea sa o termine, scrie observator.rv