Mosii de iarna 2020. Ce NU se da de pomana si ce nu e bine sa faci? Este MARE PACAT!

Mosii de iarna au loc in acest an pe data de 22 februarie!

Cine poate da de pomana pentru sufletul celui decedat? Trebuie sa fie o vaduva, o fecioara, o femeie curata? Sa credem vorbele batranesti sau cuvintele preotilor?

De fiecare data, la orice parastas, ba chiar orice eveniment crestin, au existat doua tabere. Cea a oamenilor mai in etate care au experienta de viata si preotii cu invatamintele de rigoare.

Mosii de iarna 2020. Sambata mortilor 2020. Nu oricine poate da de pomana

Dupa spusele batranilor, la un parastas, nu oricine poate da de pomana. Trebuie sa imparta colaci, mancare, haine, doar o femeie vaduva, cu experienta. Nicidecum cineva tanar, chiar daca are un decedat in familie.

Nici sa nu primesti pomana de la o femeie insarcinata, ca nu este de bine. Dar oare copilul nu este o binecuvanare de la Cel de Sus?

In general sunt multe sfaturi sau invataturi care au ca motivatie sigura si simpla – nu este bine asa.

Mosii de iarna 2020. Sambata mortilor 2020. Ce spun preotii

Preotii spun ca de pomana poate da oricine. Fie ea vaduva, femeie gravida, cu copil sau fara, bogata sau saraca, orb, cu handicap sau fara, etc.

Faptul ca dai de pomana este un act de milostenie, un act de binefacere pentru cei din jur.

Omul decedat nu mai mananca, nu mai bea, nu mai chefuieste, nu are nevoie de bani, bijuterii sau alte produse. Omul decedat are nevoie de rugaciune, nimic mai mult din partea celor vii, scrie ortodoxia.me

In Biblie nu scrie nicaieri ce, cui si cat sa dam de pomana. Avand in vedere costurile ridicate pe care le presupune o inmormantare in ziua de astazi, fiecare crestin da de pomana dupa bugetul pe care si-l permite.

Un gest, cat de mic, facut din suflet, si cu rugaciune, face cat zece mese de pomenire imbelsugate.

Comun tuturor este coliva, despre care se mai spune ca este mancarea mortului. Pe langa aceasta fiecare pune ce mai poate. Merge cu ele la biserica unde le sfinteste preotul.

Pentru a nu face pacat, indiferent de statutul financiar, crestinul trebuie sa tina cont de perioadele de post. Nu se imparte de dulce in zilele de post.

In aceasta zi, in Biserica se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare. Pentru ca multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru toti acestia, ca sa se bucure de fericirea vesnica.

Se zice ca sufletele mortilor vin in aceata zip e pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Mosii de iarna 2020. Sambata mortilor 2020. Sufletele trecute dincolo, vin in Sambata Mortilor sa se hraneasca cu aburii bucatelor pe care credinciosii le pregatesc.

Se aprind lumanari la mormintele rudelor trecute in nefiinta. Se zice ca este bine sa aprinzi cel putin doua, pentru a incalzi sufletele celor decedati.

Nu este bine sa lucrezi in aceasta zi. Traditia spune ca cine nu respecta regula va tremura ca piftia sau va innebuni.