Coronavirusul a ajuns în Italia: 9 orașe italiene închid școlile, birourile și barurile, după mai multe suspiciuni de infecție

Mica localitate Codogno, în nordul Italiei, unde șase persoane au fost testate pozitiv la noul coronavirus, printre care un bărbat de 38 de ani internat la terapie intensivă, a decis vineri să închidă toate locurile publice, scrie AFP.

De asemenea, cel puțin 9 orașe din Lombardia și unul din Veneția, în nordul Italiei, au închis vineri barurile, școlile și alte locuri publice din cauza suspiciunilor de contaminare a 16 persoane cu noul coronavirus.

Decizia a fost luată de ministerul Sănătății în acord cu cele două regiuni vizate, în condițiile în care un prim focar autohton a fost identificat la Codogno.

Primarul acestui orășel cu 15.000 de locuitori, Francesco Passerini, a ordonat închiderea imediată, pentru o perioadă care variază între 48 de ore și cinci zile, școlile, birourile municipale, magazinele de alimente, barurile, discotecile, sălile de sport etc.

Acesta și-a explicat decizia prin faptul că descoperirea celor șase cazuri de contagiune „a creat o situație de alarmă pe teritoriul comunei”.

Dintre cele șase persoane, trei au fost supuși unui prim test pozitiv, dar rezultatele celui de-al doilea test nu sunt cunoscute încă. La celelalte trei s-a confirmat cu certitudine infecția.

Primul caz din Codogno, un italian de 38 de ani, este internat la terapie intensivă. Soția sa și un prieten cu care mergea la sport sunt celelalte două cazuri confirmate.

Autoritățile sanitare din Lombardia nu au identificat cu certitudine persoanele aflate la originea acestei micro-epidemii dar, potrivit agenției Ansa, „ar putea” fi un italian revenit recent din China.

„Bărbatul revenit din China care ar putea fi purtătorul coronavirusului (…) ar fi dezvoltat simptomele gripei între 1 și 8 februarie, perioadă în cursul căreia s-a întâlnit cu bărbatul” în prezent internat, arată agenția italiană.

Acest bărbat revenit din China a fost ulterior testat negativ la noul coronavirus, a precizat vineri directorul sanitar pentru Lombardia, Giulio Gallera.

Italia numără în prezent șase cazuri dovedite de infecție cu noul coronavirus, fără a număra cele trei persoane din Codogno pentru care nu se cunosc rezultatele celui de-al doilea test.

Primele trei, internate în spitalul italian de referință pentru boli infecțioase, Spallanzani din Roma, se comportă din ce în ce mai bine.

Este vorba de un italian, testat acum negativ pentru virus, și un cuplu de chinezi din Wuhan, internați la reanimare dar cu o stare de sănătate care se îmbunătățește sensibil.

Italia, a patra țară cu coronavirus

Până în prezent, șapte țări UE și Marea Britanie au raportat cazuri de coronavirus, dar doar trei au avut cazuri „secundare”, care au avut loc pe sol european și nu au fost importate. Acest lucru a fost menționat în ultimul buletin ECDC, Centrul European pentru Controlul Bolilor. Prin urmare, Italia cu cazurile din Lombardia devine a patra țară cu infecții interne. La 20 februarie, Germania a avut 16 cazuri,

dintre care două au fost importate, iar restul secundare; Franța 12 (5 importate, 7 secundare și unul mort); Marea Britanie 9 (din care doar unul importat); Italia 3, Spania 2 și Belgia, Finlanda și Suedia. „Riscul de infecție cu Sars-CoV-2 pentru persoanele din UE și Marea Britanie este considerat scăzut – experții scriu în cea mai recentă

‘evaluare a riscului’ -. Această judecată se bazează pe doi factori: întrucât toate cazurile raportate în UE au o origine epidemiologică clar definită, probabilitatea de transmitere este considerată foarte mică. Cu toate acestea, impactul uneia sau mai multor infecții care ar putea duce la o transmitere susținută ar putea fi moderat până la mare, în special pentru persoanele în vârstă cu alte boli preexistente, având în vedere că rezultatele sunt mai grave pentru această categorie de oameni „.