Fenomen extrem si rar in judetul Galati: furtuna de nisip ca-n Sahara. Ce spun medicii

Norul de praf bizar a devenit in scurt timp „vedeta” pe retelele de socializate. Comentariile pe seama evenimentului oscileaza de la uimire si ingrijorare pana la bagatelizare.

Medicii spun ca nu exista un pericol grav din cauza prafului, dar recomanda oamenilor sa se protejeze.

Fenomen rar si extrem in judetul Galati, in zona drumului national DN25. Vantul foarte puternic a starnit un nor de nisip dens, care aminteste de furtunile din zona Saharei si Sahelului.

Circulatia rutiera pe amintita sosea, pe un segment de cativa kilometri (in special in zona Hanu Conachi-Tudor Vladimirescu-Piscu),

este ingreunata din cauza vizibilitatii scazute. De asemenea, locuitorii din zona se plang ca praful dens le intra in locuinte dus de forta vantului ce depaseste 80 de kilometri la ora.

Dincolo de controversele starnite pe retelele de socializare (unde oameni se contrazic, osciland de la uimire si ingrijorare pana

la bagatelizare) trebuie spus ca fenomenul, desi rar, este cat se poate de explicabil. In zona dintre Tecuci si Galati, invecinata cu DN 25, exista mai multe dune de nisip (aluvionar) de mari dimensiuni.

Unele dintre acestea au trecut in ultimele decenii prin ample incercari de stabilizare. La Hanu Conachi s-au plantat arbori, iar in Liesti, Ivesti, Umbaresti si Barcea s-au plantat vii si arbusti.

Din pacate furtuna de luni, 24 februarie, s-a produs pe fondul unei secete indelungate, care a parjolit iarba si uscat nisipul in profunzime.

De asemenea, multe dintre plantatiile viticole au fost desfiintate in ultimii ani. Asa se face ca volumul de praf ridicat in atmosfera este foarte mare.

In plus, faptul ca fenomenul s-a produs intr-o zi partial insorita a dat prafului o tenta portocalie, suprarealista.

Medicii spun ca oamenii nu au motive sa se ingrijoreze, dar le recomanda sa-si protejeze gura si nasul atunci cand traverseaza un astfel de nor de nisip, precizeaza adevarul.ro