Primele persoane din Romania cu dosar penal pentru ca nu au respectat regulile de izolare privind coronavirusul.

Primele persoane care au dosar penal pentru ca nu au respectat masurile stricte de izolare la domiciliu sunt trei chinezi, doi barbati si o femeie, care detin un magazin in orasul Roznov din judetul Neamt.

Cei trei, intorsi recent din China, risca acum sa ajunga dupa gratii, pentru ca nu au asteptat in casa cele 14 zile obligatorii, desi au fost avertizati oficial.

Conform legii, risca sa fie amendati sau chiar sa faca inchisoare, daca cineva se va imbolnavi din cauza lor. Cert este ca testele pentru coronavirus, in cazul lor, sunt negative.

Cei trei patroni chinezi au fost in zona Shanghai si s-au intors in tara pe 12 februarie, pe aeroportul Henri Coanda, spun politistii. De atunci ar fi trebuit sa nu iasa din casa timp de 14 zile, dupa cum le-au transmis cei de la DSP Neamt, la intoarcerea in tara.

Cativa clienti au sesziat, insa, prezenta asiaticilor in magazinul lor din Roznov.

Reporter: „I-ati vazut?”

Barbat: „Da. I-am vazut ieri la magazin. Ar trebui sa ii monitorizati ca avem copii. Daca boala asta se extinde s-ar putea sa suferim toti.”

Reporter: „Ati incercat sa discutati cu ei?”

Barbat: „Doamne fereste! Fug de acasa. Fug. Imi iau copiii si plec. Cum sa ma apropii de ei?”

Politistii au constatat ca sesizarea localnicilor se confirma si au deschis dosar penal.

Dimitrie Mocanu, purtator de cuvant IPJ Neamt: „Cele trei persoane cu varste cuprinse intre 23 si 32 de ani desfasurau activitati la o societate comerciala. Politistii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor.”

Reporter: „Nu v-a fost frica sa intrati in magazin?”

Localnic: „Nu mi-a fost frica, dar ce vrei sa fac?”

Localnica: „Intram cu teama daca trebuie sa cumparam ceva. Deocamdata nu e nicio problema.”

Reporter: „Va simtiti in siguranta?”

Localnica: „Pana in prezent da.”

Cazul a fost facut public luni, de catre Ministrul de Interne.

Marcel Vela, ministrul de Interne: „Nu au respectat cele 14 zile de autoizolare la domiciliu. Nu au fost pozitivi la verificare si la tot ce a tinut de evolutia lor medicala. Risca inchisoare sau amenda.”

Bogdan-Nicolae Bulai, profesor drept penal: „Legea penala spune ca daca esti risc de savarsirea unei infractiuni, in speta de transmiterea unei boli contagioase, se poate dispune si internarea obligatorie. Ca masura penala il izolezi.”

Cei trei cetateni chinezi, siliti acum sa se izoleze la domiciliu, risca oricum o amenda sau chiar pedeapsa cu inchisoarea, intre sase luni si doi ani, precizeaza stirileprotv.ro.