ULTIMA ORA: Primarul din Focsani a declarat ca inchide orasul daca va aparea chiar si un singur caz confirmat de coronavirus.

In Buzau, o tanara revenita de curand din Venetia a fost plasata in carantina, dupa ce a ajuns la spital cu simptomele bolii.

Doua localitati, din Suceava si Maramures, sunt monitorizate de autoritati, pentru ca mai multi locuitori s-au intors recent din Italia.

Iar primarul din Focsani, Cristi Misaila, a fost transant.

„Daca apare o singura persoana infectata cu coronavirus inchid orasul, iau cele mai drastice masuri. Vreau sa-mi protejez cetatenii, indiferent de ce se spune la nivel national, pentru ca nu e posibil sa fim indiferenti la asemenea situatii, ieri am fost in spitalul din Focsani si am discutat cu ei, in spital sunt pregatiti si nu prea. In afara de un triaj si sa trimita pacientii la Matei Bals nu pot face nimic.

As fi facut un filtru drastic, un triaj, la toate intrarile in tara, in vami, aeroporturi. Din pacate, ajung in continuare cetateni din Italia in orase si nimeni nu stie nimic de ei. E foarte alarmant. Nu se iau masurile drastice care s-ar impune in acest moment, fac apel la autotitati sa ia masuri radicale pentru a proteja populatia”, a declarat marti primarul Cristi Misaila, conform News.ro.

O femeie de 29 de ani, suspecta de coronavirus, este din Ramnicu Sarat. Ea a mers la Spitalul de Urgenta din Buzau, impreuna cu sotul si fiul lor de 2 ani – pentru ca, dimineata, baietelul era programat la un consult de rutina.

Doctorii au observat insa ca tanara avea febra, tusea si acuza dureri musculare, iar cand au aflat ca s-a intors de curand din Italia s-a declansat alerta.

Unitatea de primiri urgenta a spitalului a fost imediat izolata.

Claudiu Damian, manager Spitalul de Urgenta Buzau: „A fost izolata in UPU deoarce prezinta simptome de coronavirus. UPU, pe partea de primiri urgente, pe unde vine ambulanta este blocat.”

Potrivit autoritatilor medicale din Buzau, femeia a venit din Venetia pe 18 februarie, cu avionul, si a aterziat in aceeasi zi pe Aeroportul International Herni Coanda.

De aici a plecat cu masina spre Ramnicu Sarat. A mers la Spitalul de Urgenta din Buzau. De acolo – pentru ca in judet nu exista un spatiu de izolare pentru pacientii suspecti de coronavirus – a fost trimisa, cu o ambulanta speciala la Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals”.

Carmen Scantei , medic epidemiolog DSP Buzau: „La ora la care a venit dansa era in febrilitate, mai prezenta simptomatologie polimorfa, mialgii, altargii, tuse, lucru care ne-a obligat sa luam aceasta atitudine, adica de suspectare a unei posibile infectii cu coronavirus si de aceea s-a decis sa o transferam la Bals.”

La Intitutul Matei Bals, femeia a intrat direct in carantina – unde asteapta rezultatele analizelor de coronavirus.

Ministerul Sanatatii a transmis ca masura carantinei a fost luata pana acum in cazul a peste 20 de romani – care au revenit in tara din zone afectate de coronavirus. Alti peste o mie dintre dintre ai nostri sunt izolati la domiciliu.

Italia este cea mai afectata tara din Europa de temutul virus.

O parte dintre romanii aflati acolo – in principal cei fara asigurare de sanatate – au inceput sa se intoarca in tara.

In Valea Moldovei – Suceava, au revenit din Italia aproape 20 de persoane. Directorul scolii din localitate sustine insa ca numarul lor ar fi de zece ori mai mare – dar oamenii nu si-au anuntat intoarcerea pentru ca multi au fost plecati in peninsula la cersit.

Localitatea este monitorizata de autoritatile medicale. Cei care au revenit de curand din Italia trebuie sa completeze formulare cu locurile pe unde au umblat in peninsula, iar la primul semn de boala sunt obligati sa se izoleze la domiciliu si sa anunte medicul.

La fel se intampla si in localitatea Borsa din Maramures.

Ioan Timis, primar Borsa: „Zilele trecute s-au intors 70 de persoane care au fost luate in evidente si sunt monitorizate. Zilele urmatoare este posibil sa vina si mai multi.”

Masurile dispuse de autoritati – care se pregatesc sa se lupte cu temutul virus – au inceput sa starneasca revolte in unele localitati. Parintii unor elevi din Bacau au iesit in strada cand au aflat ca in internatul scolii urmeaza sa fie infiintat un centru de carantina.

In urma revoltei parintilor, prefectura din Bacau a decis mutarea centrului de carantina intr-un alt loc, precizeaza stirileprotv.ro.