ULTIMA ORA! Anuntul Grupului de Comunicare Strategica: „Niciun caz de coronavirus in Romania”

Pana in prezent nu exista niciun cetatean roman pentru care sa fi fost confirmata infectarea cu noul coronavirus, 26 de persoane fiind in carantina, iar 2.077 – monitorizate la domiciliu, precizeaza Grupul de Comunicare Strategica.

Potrivit sursei citate, in acest moment, la Institutul „Matei Bals” sunt in analiza 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetateanul italian depistat pozitiv de autoritatile din Italia.

„In ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 (cele mai multe pe Bucuresti – 44) cu privire la coronavirus. Le recomandam cetatenilor sa apeleze numarul de urgenta doar daca provin din zonele afectate sau au intrat in contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informatii utile, le recomandam cetatenilor sa se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sanatatii, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne si Departamentului pentru Situatii de Urgenta”, arata Grupul de Comunicare Strategica intr-un comunicat.

Multi romani si-au facut si stocuri de masti de protectie, insa nu toti le folosesc correct, deci le poarta degeaba.

“Avem tendinta de a lua antibiotice, ceea ce este una dintre cele mai mari greseli. Masca protejeaza intr-o oarecare masura, dar daca o folositi dupa o ora nu va mai avea niciun rol. Problema este cat o folosim si ce facem cu ea dupa ce am folosit-o. Masca trebuie aruncata la pubela, apoi trebuie sa va spalati pe maini”, a spus managerul Institutului Matei Bals, profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Nu exista niciun tratament specific pentru coronavirus

In acest moment, cercetatori din lumea intreaga lucreaza la un vaccin care sa limiteze raspandirea virusului. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, spune ca persoanele infectate cu coronavirus nu ar trebui sa se trateze singure si mai ales sa nu ia antibiotice, fara recomandarea medicilor.

Site-urile de specialitate scriu ca medicii pot prescrie antibiotice pacientilor cu coronavirus care sufera complicatii, din cauza unei infectii bacteriene, de exemplu.

Aceleasi surse precizeaza ca nu se recomanda medicamente antivirale pentru tratarea noului coronavirus. Tratamentul este unul menit sa amelioreze simptomele. Astfel, la intrebarea cum se trateaza coronavirus, raspunsul este “in functie de simptome”.

In cazurile severe, se apeleaza la aparatura speciala pentru a ajuta buna functionare a organelor vitale. In general, plamanii sunt primii afectati, in cazurile grave ajungandu-se la pneumonie.

“70 la suta dintre cazurile de coronavirus sunt forme usoare si medii”

„Majoritatea, undeva spre 70 la suta dintre ele sunt forme usoare si medii de imbolnavire si nu prea ajung sa fie depistate clinic. Restul sunt forme care imbraca anumite elemente de severitate. Am studiat cu foarte mare atentie modul in care acest virus declanseaza imbolnavirea si am constatat ca in primele 2-3 zile pacientul dezvolta pneumonie, dar in afebrilitate (fara febra), ceea ce schimba cu totul datele problemei si respectiv a modalitatii de monitorizare a intrarii in tara a unor astfel de persoane. (…) Riscul ca un astfel de caz sa ajunga pe teritoriul Romaniei este substantial redus”, a sustinut Streinu-Cercel, potrivit protv.ro