Presedintele Klaus Iohannis, prima declaratie dupa ce tanarul din Gorj a fost depistat cu coronavirus:

Presedintele klaus iohannis a spus, dupa confirmarea primului caz de infectie cu coronavirus din romania, ca „nu exista niciun motiv real de panica”.

„Este normal sa tratam cu toata seriozitatea situatia generata de aparitia cazurilor de coronavirus in Europa si de confirmarea unui caz pe teritoriul Romaniei, dar nu exista niciun motiv real

de panica. Infectia cu acest virus provoaca in marea majoritate a cazurilor doar simptome usoare, dureri in gat, tuse si febra, ca in orice raceala.

Asadar, comportamentul firesc pe care fiecare dintre noi trebuie sa il avem acum este de a aplica cu rigurozitate recomandarile autoritatilor si de a ne informa constant din surse credibile si oficiale”, a scris, joi, pe Facebook, presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului a mai spus ca institutiile responsabile au luat toate masurile care se impun pentru a impiedica raspandirea acestui virus in tara noastra si a limita efectele sale negative. „Sa fim solidari in a descuraja orice incercari de a crea senzationalul in aceste momente.

Raspandirea de stiri alarmiste sau chiar de stiri false poate genera o epidemie de panica, cu consecinte nocive pentru semenii nostri. Sa contribuim, cu responsabilitate,

la preluarea informatiilor utile de preventie si sa avem grija sa protejam varstnicii si persoanele mai vulnerabile, cele care sufera deja de boli cronice”, a adaugat Iohannis, pe Facebook.

Primul caz de infectie cu coronavirus a fost confirmat, miercuri seara, in judetul Gorj. El a fost dus la Institutul Matei Bals din Capitala, cu un echipaj SMURD, care a ajuns joi dimineata la Bucuresti.

„Transportul s-a desfasurat in conditii normale pentru astfel de situatii si nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane. Barbatul care a contactat virusul

a fost transportat cu o autospeciala SMURD din cadrul ISU Dolj dotata corespunzator si avand conditii de izolare totala a pacientului.

De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe langa personalul medical, de un echipaj specializat

in interventii de tip CBRN (situatii de contaminare chimica, biologica, radiologica sau nucleara)”, au transmis, joi dimineata, reprezentantii Ministerului Sanatatii, potrivit mediafax.ro.