Cine este Nicusor Dan, principalul rival al Gabrielei Firea si sustinut de PNL in lupta pentru Primaria Capitalei

Nicusor Dan, noul candidat la functia de primar general al Capitalei sustinut de Partidul National Liberal, se afla la a 3-a incercare de obtinere a acestei functii, dupa candidaturile din 2012 si 2016.

”Va propun sa facem dintr-un oras sufocat de trafic, poluat, aproape in incapacitate de plata, cu operatorul de incalzire in faliment, din care fugim unde vedem cu ochii la fiecare sfarsit de saptamana, un Bucuresti prosper, verde, curat, in care toti copiii sa creasca sanatos si echilibrat, in care pensionarii sa aiba o viata demna si linistita, care sa devina o referinta educationala, culturala si de business in sud-estul Europei.

Pare imposibil, nu-i asa? Ma pregatesc de 14 ani pentru asta” – se arata pe site-ul de campanie al lui Nicusor Dan.

Candidatul Nicusor Dan are 50 de ani, este matematician de profesie, cu un doctorat la Paris, dar este si un cunoscut activist social.

In 2008, el a fondat Asociatia ”Salvati Bucurestiul”, dupa care a blocat in instanta mai multe proiecte care ar fi afectat cladirile istorice din Bucuresti si spatiile verzi.

Potrivit News.ro, Nicusor Dan a obtinut anularea constructiei unui parc de distractii in Parcul Tineretului si a impiedicat demolarea unor cladiri de patrimoniu de pe Soseaua Kiseleff si a Pietei Matache, printre altele.

Dupa anuntarea candidaturii la functia de primar general, ca independent, in noiembrie 2011, Dan a obtinut sustinerea unor personalitati precum filosoful Andrei Plesu, istoricul Andrei Pippidi sau politologul Cristian Preda.

Cu toate acestea, la alegerile locale din 2012 s-a clasat pe locul al 3-lea, un rezultat foarte bun pentru un om care nu a beneficiat de sprijinul unei formatiuni politice, care si-a facut campania cu voluntari si care s-a axat in special pe online.

Dupa prima experienta electorala, Nicusor Dan decide sa-si permanentizeze prezenta in politica, iar pe 1 iulie 2015 anunta infiintarea Uniunii Salvati Bucurestiul.

Gandit ca partid local, Dan propunea un partid care sa depaseasca barierele intre ideologii si care sa se axeze pe rezolvarea unor probleme punctuale ale Capitalei.

Un an mai tarziu, in iunie 2016, desi a avut candidati doar in Bucuresti, USB a obtinut un succes rasunator in alegerile locale. Chiar daca PSD a obtinut atat primaria generala, cat si primariile de sector, USB a trimis 15 consilieri in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, numar aproape dublu fata cel al consilierilor PNL, partid care considera Bucurestiul drept un fief propriu prin traditie.

În 2016, Nicuşor Dan a candidat din nou pentru postul de primar general şi a întrunit 30,5% din opţiuni, sub scorul de 46% al Gabrielei Firea (PSD), dar aproape de 3 ori mai mult decât cel al candidatului liberal Cătălin Predoiu.

În august 2016, Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi începe să se organizeze ca partid la nivel naţional. Şi USR s-a ferit să asume o ideologie anume punând accent în programul politic pe o guvernare corectă, transparentă şi eficientă.

În campania electorală pentru parlamentarele din 2017, USR şi-a exprimat sprijinul pentru Dacian Cioloş pentru încă un mandat ca prim-ministru, însă succesul clar al PSD în alegeri a blocat acest proiect asumat de USR, cât şi de PNL. Pe de altă parte, USR a devenit a treia forţă politică în România, cu 8,92% din voturi, iar Nicuşor Dan a devenit deputat de Bucureşti şi lider al grupului USR din Cameră.

După alegeri însă, au început să apară şi problemele pentru Nicuşor Dan. Autoritatea Electorală Permanentă a reclamat existenţa unor ilegalităţi în finanţarea partidului.

În plus, liderii Platformei România 100, lansată de către Dacian Cioloş, precum Cristian Ghinea şi Vlad Alexandrescu, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Nicuşor Dan s-a arătat reticent faţă de intrarea fostului premier în Uniune, de teamă că USR ar putea deveni ”partidul lui Cioloş”, o formaţiune politică ce riscă să se confunde cu imaginea lui Cioloş.

În paralel, au apărut tensiuni între liderii USR care susţineau ca partidul să se pronunţe deschis împotriva definirii familiei în Constituţie ca având la bază uniunea dintre bărbat şi familie şi cei care afirmau că Uniunea nu ar trebui să-şi asume o opţiune clară din moment ce nici membrii săi nu au o părere unitară în această chestiune. Nicuşor Dan a susţinut ultima poziţie, fapt ce i-a adus un nou val de contestări.

În pofida acestei situaţii, la Congresul USR din 13 mai Nicuşor Dan nu a avut un contracandidat cu şanse la preşedinţia partidului astfel că a fost reales cu 173 de voturi din 251. Pe de altă parte, Nicuşor Dan nu şi-a ascuns amărăciunea faţă de situaţia sa în interiorul Uniunii. Nicuşor Dan a vorbit în faţa congresului şi despre problemele pe care, în opinia sa, le are USR. Prima dintre ele: conflictul intern dintre progresişti şi conservatori.

Ce-a de-a doua problemă a partidului, identificată de Nicuşor Dan şi care, în opinia sa, este mai gravă decât prima, se referă la ”colegialitate şi la încrederea în noi înşine”.

Disputele legate de Cioloş şi de referendumul pentru familie nu au încetat după Congres, dimpotrivă, s-au amplificat, astfel că în data de 1 iunie 2017, Nicusor și-a anuntat oficial demisia din USR.

Sursa: News.ro Pro TV