Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: „Acesta e un virus mai prapadit. Mult mai agresiv e virusul gripal. Atunci cand nu respecti natura, ea isi pregateste armele”

Adrian Streinu-Cercel, o somitate in materie de boli infectioase (activeaza ca medic la Institutul „Matei Bals” din 1984), afirma ca Romania este pregatita cu tot ce e nevoie, in caz ca vor aparea primele imbolnaviri cu noul tip de coronavirus, aparut in orasul Wuhan din China: 2019-nCov.

Celebrul medic nu crede in nicio teorie a conspiratiei. E ferm convins insa ca apropierea emotionala fata de bolnavul aflat pe patul de suferinta constituie un punct forte in salvarea acestuia de la moarte. Si prezinta drept exemplu cele 21 de cazuri cu SARS din 2003: „Atat timp cat iei lucrurile in serios si te apleci asupra suferintei pacientului, sansa sa-i dai o speranta la viata, si una reala, creste considerabil”.

„Din 11 milioane, sa existe 80.000 de imbolnaviri, cu 2.300 de decese, inseamna practic nimic”
Reporter: Domnule profesor, cum a aparut acest virus ucigas? Pana nu demult, chinezii isi duceau traiul in mod obisnuit. Apoi au inceput sa se imbolnaveasca brusc, unii sa cada din picioare ca secerati si sa moara pe loc. Ati mai pomenit asa ceva, in conditiile in care exista totusi o simptomatologie, cum ar fi febra mare, tuse, dificultati in respiratie?

Adrian Streinu-Cercel: Nu avem cunostinte de asa ceva. Sunt multe fake-uri. Important e ca se cunoaste ca Indochina e o zona din care pleaca majoritatea organismelor emergente, adica cele care apar noi in lumea umana, cu trecere de la animale la om. Acest lucru e cunoscut, si nu de acum, ci de o suta si… de ani.

– V-am pus intrebarea bazandu-ma pe imaginile transmise de marile televiziuni, cu oameni care n-aveau nimic, dar se prabuseau deodata ca un stalp de lemn.

– Si dumneavoastra credeti aceste imagini? Eu ma uit pe telefon, ca primesc din 5 in 5 minute cate un mesaj neadevarat. Dar ma distreaza astea care sunt acum, cu cateii pe care ii trimit cu masinuta la cumparaturi.

Adica, astea sunt chiar dragute. Ceea ce inseamna ca lumea mai face si haz de necaz. Haideti sa fim linistiti! Din 11 milioane, sa existe 80.000 de imbolnaviri, cu 2.300 de decese, inseamna practic nimic. Si daca va uitati pe graficul deceselor, o sa vedeti ca decesele sunt la cei cu varste de peste 80 de ani. La aceasta varsta, nu-ti trebuie foarte mult ca sa dezvolti o infectie severa.

„Atunci cand nu respecti natura, ea isi pregateste armele”

– E ciudat ca in China se transau in piete lilieci si pangolini nu de ieri, de azi, ci, practic, dintotdeauna. De ce nu s-a intamplat nimic pana acum? Acele conditii improprii de comercializare, lipsa autorizatiilor sanitar-veterinare erau acolo la ordinea zilei.

– Tocmai. Eu am spus si cu alta ocazie: este vorba despre un malpraxis cu natura. Atunci cand nu respecti natura, ea isi pregateste armele. Si nu e prima data. Uitati-va ca marile pandemii de gripa au plecat din Indochina, in anii ’60, pandemia din Hong Kong, SARS-ul.

– E drept, in 2002 a mai fost virusul SARS, aparut tot in China, tot de la o specie de lilieci in potcoava. Au murit atunci peste 700 de persoane in intreaga lume. De ce nu s-a invatat din lectia trecutului?

– Nu este o lectie pentru nimeni, fiindca azi vorbim despre un microorganism, maine vom vorbi despre altul. Astazi vorbim despre coronavirus. S-ar putea ca de poimaine sa vorbim despre alte microorganisme. Natura se misca.

„Daca te iei strict dupa ce spun ghidurile, s-ar putea s-o incurci”
– Am avut si noi 20 de cazuri, in 2003, dar nu s-a inregistrat niciun deces. Cum i-ati tratat atunci pe bolnavi?

– Au fost de fapt 21. Am tratat bolnavii cu foarte mare atentie, cu foarte mare grija. Atata timp cat iei lucrurile in serios si te apleci asupra suferintei pacientului, sansa sa-i dai o speranta la viata, si una reala, creste considerabil. Daca te iei strict dupa ce spun ghidurile, s-ar putea s-o incurci, pentru ca ele sunt orientative. Dar ceea ce dicteaza evolutia unui pacient este relatia directa cu el si cunoasterea fiecarei particularitati a lui.

– De ce acum nu s-a gasit nici un antidot?

– Foarte simplu. Era medicamentelor antivirale de-abia acum incepe. S-au descoperit o serie de medicamente care sunt utile in infectia cu HIV. Acum discutam de o tableta pe zi, combinata in doza fixa,

cu rezultate foarte, foarte bune. Terapia impotriva virusului hepatic C s-a scris in anii in care suntem noi prezenti si avem succes terapeutic in Romania in proportie de peste 99%. In hepatita B, in momentul de fata, la nivel mondial sunt o serie de molecule care avantajeaza vindecarea.