ALERTA la frontiere! Mii de romani din Italia au venit, in ultimele ORE

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, joi, la inceputul sedintei de Guvern, ca in ultimele 24 de ore peste 3.200 de cetateni din Italia au intrat in Romania.

“In ultimele 24 de ore, pe intrarile in tara, pe cele 14 cu Ungaria, 7 cu Serbia si cele 16 aeroporturi au intrat 3.210 cetateni din Italia”, a spus Vela.

Premierul Ludovic Orban a cerut, joi, ca politistii de frontiera sa ceara actele celor care intra in tara cu masinile personale

pentru a identifica daca acestia vin din zonele unde este focar de coronavirus, precizand ca este complicat sa pui in izolare niste oameni care vin din alte zone.

“Cereti Politiei de Frontiera sa ceara mai ales celor care vin cu masini personale actele din Italia pentru a identifica cu precizie daca vin din zonele de focar sau nu. Asa e complicat sa ii bagi in

izolare pe niste oameni care vin alte zone. Am inteles ca au fost bagati in izolare niste oamenii care veneau din zone

care nu aveau legatura. Aici trebuie sa le explicam ca este in interesul lor sa prezinte aceste acte ca sa putem sa luam cele mai potrivite masuri”, a spus Orban, potrivit stirileprotv.ro.

Premierul i-a cerut ministrului Transporturilor, Lucian Bode, sa obtina informatii legale de listele de pasageri de pe cursele aeriene si cele de cale ferata.

“Domnule ministru al Transporturilor, trebuie sa obtinem imediat informatii legate de listele de pasageri de pe cursele aeriene, de pe cursele de cale ferata. Si daca seful autoritatii nu raspunde la telefon, sa-l dati afara instant”, a spus Orban.

Ministrul Transporturilor a completat: “Nu se pune problema, trebuie sa raspunda toti la solicitarile noastre”.

Bode a spus ca in Romania vin zilnic aproximativ 80.000 de cetateni.

“In Romania vin zilnic aproximativ 80 de mii de cetateni, structura de schimba de la o zi la alta. Structura dinainte de

a aparea acesta situatie in Italia era 45.000 pe calea aerului si 35.000 pe cale terestra. Indiferent de modul de transport pe care il aleg as vrea sa transmitem mesaj cat se poate de clar cetatenilor

ca actionam indiferent de modul de transport pe fiecare mod de transport in scopul de a asigura toate conditiile astfel incat

niciun cetatean sa nu se imbolnaveasca, nici un cetatean care alege sa vina in Romania pe calea aerului sau cu trenul sa nu contacteze acest virus in avion, in aeroport sau in tren”, a spus ministrul Transporturilor.

Astfel, el a mentionat ca au fost realizate culoare speciale de debarcare in aeroporturi pentru cursele care vin din zonele unde exista focar de coronavirus, au fost realizate locuri special amenajate pentru completarea formularelor si benzi dedicate pentru bagajele calatorilor care vin din zone afectate.

Lucian Bode a mai afirmat ca joi va fi semnat acordul cadrul pentru semnarea contractului pentru achizitionarea celor 35 de termoscanare.

“Astazi se va semna acordul cadru si il vor transmite catre DSU pentru semnarea contractului subsecvent in vederea achizitionarii celor 35 de termoscanare, 5 saptamana viitoare, 10 pana pe 20 martie si restul de 20 in 55 de zile. Furnizorul este o companie din Irlanda”, a mai afirmat Bode.

El a mai spus ca in trenurile care intra in tara sunt dezinfectate echipamentele, manerele, cotierele, masutele si toaletele. De asemenea, ministrul Transporturilor a precizat ca un program suplimentar de dezinfectie este realizat si la metrou.