Cuvinte dure la adresa romanilor dupa ISTERIA din ultimele zile: „Nu am vazut sa cumpere sapun…sa ne gaseasca cu burta plina”

Sociologul Gelu Duminica a explicat de ce romanii s-au grabit sa goleasca rafturile magazinelor si sa-si faca provizii de teama coronavirusului.

„Teama majora aici este necunoscutul. Ce a facut romanul prima data cand a aflat ca viata lui e posibil sa fie in pericol.

S-a dus sa-si cumpere mancare, sa-si umple burdihanul. Sunt aceeasi oameni care nu asculta manele, asta e societatea romaneasca.

O societate foarte usor de manipulat pentru ca nivelul de educatie si de intelegere este unul minimal, dar nu am vazut sa

cumpere sapun mai mult, sa cumpere medicamente, sa cumpere carti sa aiba ce face cat timp mananca. Adica, dupa

ce mananca sa mai citeasca o carte. Nu, ne ducem si cumparam mancare, sa avem acolo, moartea sa ne gaseasca cu burta plina”, a declarat Gelu Duminica.

De frica coronavirusului, marti, localnicii dintr-o comuna din Maramures, dar si din alte orase din Romania au golit rafturile supermarketurilor.

Unii dintre ei se gandesc la ce este mai rau si isi fac provizii pentru cateva saptamani. Altii trimit pachete pentru rudele stabilite in Italia.

Graba oamenilor de a-si face provizii, golind rafturile supermarketurilor, se poate explica prin „panica de necunoscut”,

pentru ca lumea se confrunta acum cu un virus pe care nu l-a mai avut pana acum specia umana, a declarat si Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

„Lumea a intrat in panica, si avand o amploare atat de mare, China, acum Europa, cu Italia atat de aproape.

Ar trebui ca aceasta panica s-o transformam intr-o precautie. Ne gandim ca avem si gripa sezoniera, sunt atat de multe cazuri

de infectii ale cailor respiratorii superioare, ca sunt peste 45 de decese de gripa. Ar trebui sa facem aceleasi precautii pe care le facem pentru gripa”, a spus secretarul de stat la Digi24.

El spune ca e important ca oamenii sa mentina legatura cu medicul de familie, sa pastreze distanta de persoanele

afectate respirator, sa tuseasca in cot sau in batista, sa se spele pe maini, iar daca au simptome minore sa stea in casa, scrie romaniatv.net.