ANM a facut anuntul: Cum va fi vremea in luna MARTIE

ANM a emis prognoza meteo, oferindu-ne informatii legate de temperaturile maxime si minime care vor fi inregistrate in prima luna de primavara.

Vremea in primele 10 zile din luna martie

Prima decada a lunii martie va fi marcata de o vreme destul de hibernala, cu ninsori consistente si viscol la munte, insa astfel de fenomene isi vor face aparitia temporar si in zonele mai joase de relief. In zonele extracarpatice nu este exclusa aparitia unui viscol sever, in conditiile in care raspunsul troposferic la incalzirile stratosferice repetate din luna februarie (prin care intensitatea vortex-ului polar este slabita) este asteptat chiar in prima parte a lunii martie.

Se vor acumula cantitati moderate de apa in toata tara, precipitatiile cele mai consistente urmand sa cada in vestul Muntilor Apuseni si in nord-vestul Carpatilor Orientali.

Din punct de vedere termic prima decada va aduce o vreme normala, temperaturile urmand sa nu prezinte deviatii importante fata de media climatologica, mai ales in sudul si estul tarii. In regiunile intracarpatice media primei decade poate fi cu pana la 1 grad mai ridicata fata de normele climatologice.

Prognoza pentru zilele 11 – 20 ale lunii martie 2020

A doua decada a lunii martie va aduce un tipar mai dinamic al vremii, cu o circulatie predominanta dinspre vest catre est, fronturile atmosferice venite de deasupra Oceanului Atlantic urmand sa afecteze in special regiunile intracarpatice prin ploi temporare, insa cantitatile de apa asteptate a se acumula nu vor fi semnificative. La ses vor fi mai ales ploi, in timp ce limita ninsorilor va urca pana spre altitudini de 1200-1500 de metri.

Temperaturile vor creste fata de prima decada, in conditiile in care pe partea anterioara a fronturilor atmosferice va fi advectat un aer tropical. Cele mai importante abateri termice pozitive se vor inregistra in sud-vest, unde (spre finalul decadei) vor fi si temperaturi maxime de pana la 20-22 de grade Celsius.

Prognoza pentru ultima parte a lunii martie

Ultima decada a lunii martie va aduce o vreme stabila in tara noastra-guvernata de catre anticiclonul azoric. In consecinta, cerul va fi mai mult senin pe aproape intreg parcursul intervalului, iar precipitatiile vor fi cu mult sub media climatologica a perioadei (practic aproape absente). In antagonie cu regimul precipitatiilor, valorile termice se vor situa cu pana la 3-4 grade Celsius peste media climatologica a perioadei, cele mai importante abateri termice pozitive urmand sa se inregistreze in estul Romaniei.

Desi cerul senin de pe timpul noptilor va face ca temperaturile sa coboare spre pragul de 0 grade in multe zone din tara, cerul senin din cursul zilelor va favoriza o radiatie intensa, temperaturile maxime urmand sa ajunga pana aproape de pragul unei zile considerata din punct de vedere climatologic a fi de vara, respectiv 25 de grade Celsius (cu precadere in Banat si Oltenia), precizeaza vremea.ro