ULTIMA ORA: Raed Arafat a facut anuntul. Cand va fi varful epidemiei cu noul virus

Potrivit lui Raed Arafat, in comunitatea stiitifica aparut teoria conform careia varful epidemiei  va fi in perioada Pastelui, iar apoi va fi inregistrata o scadere ca intensitate.

De asemenea, seful DSU, avertizeaza ca odata cu inceperea sezonului rece, epidemia ar putea reveni.

„Sunt pareri si pareri in comunitatea stiintifica. Una dintre opinii arata ca varful epidemiei va fi in perioada Pastelui si ulterior va incepe un val de scadere, dar nu este nicio garantie ca in noiembrie, odata cu lasarea frigului, nu va reveni. Este o teorie stiintifica si poate fi verificata doar asteptand perioada Pastelui si ulterior”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Oficialii au lansat apelul pentru romanii aflati in zonele de risc sa faca tot posibilul sa nu revina de Paste in tara, pentru a nu ii pune in pericol fix pe cei dragi.

Romania nu s-a mai confruntat cu o asemenea situatie pana acum, iar isteria care a cuprins intreaga lume in legatura cu infectarea cu noul virus ne poate afecta la nivel de tara serios.

Desi lucrurile sunt tinute sub control, avand un numar relativ mic de imbolnaviri, legatura cu Italia s-a intrerupt aseara, prin anularea zborurilor directe cu aceasta tara care este cea mai afectata de virusul chinezesc.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat, luni, suspendarea zborurilor din si catre Italia pana pe 23 martie.

Potrivit acestuia, decizia a fost luata in cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

„Se aproba suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia si din Italia catre Romania pentru toate aeroporturile din tara incepand cu 9 martie 2020 ora 12,00 (ora Romaniei) pana pe 23 martie ora 12,00 (ora Romaniei)”, a afirmat Vela intr-o conferinta de presa.

El a precizat, totodata, ca operatorii aerieni au obligatia de a comunica cetatenilor romani care se vor imbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud catre Romania, cu escala, faptul ca vor intra in carantina pe teritoriul Romaniei si isi vor asuma aceasta responsabilitate prin completarea unei declaratii pe proprie raspundere la imbarcarea in aeronava. De asemenea, operatorii aerieni nu vor permite imbarcarea cetatenilor straini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud catre Romania cu escala.

In ceea ce priveste punctele de frontiera terestre, cetatenii romani care vin din cele patru state mentionate vor fi informati ca sunt obligati fie sa intre in carantina pe raza judetului de granita, fie sa se izoleze la domiciliu.

„Acestia isi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaratii pe proprie raspundere. De asemenea, se va comunica cetatenilor romani ca refuzul sau declararea falsa a rutei de deplasare constituie infractiune de falsuri in declaratii”, a mai spus Vela, prezentand deciziile luate in Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

Ministrul Afacerilor Interne a adaugat ca se permite si accesul cetatenilor straini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontiera, indiferent de mijlocul de transport utilizat, dar „sub masura obligatorie a carantinei”.

„Sunt exceptate transporturile de marfa de minim 3,5 tone de la restrictiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul Romaniei. Se aplica prevederile de mai sus, adaptate dupa caz, si pentru transportul maritim sau fluvial”, a adaugat Marcel Vela.

Toate masurile mentionate se aplica pana pe 31 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei, scrie doctorulzilei.ro