ULTIMA ORA: Raed Arafat, declaratie despre noul virus. Toti romanii trebuie sa faca asta

Raed Arafat vrea ca toate cazurile usoare de infectare cu noul virus sa fie tratate acasa, urmand astfel exemplul statelor in care incidenta  este mult mai ridicata.

”Recomandarea este ca toate cazurile usoare sa ramana in casa. Este mult mai bine sa nu te duci la UPU, ai un numar unde sa suni, am lucrat cu STS sa te redirectioneze intr-un loc

sau altul, in functie de ce spui la 112. Cazurile din Italia in proportie de 50% sunt tratate acasa, pentru ca s-a explicat clar.

Doar 10% ajung la terapie intensiva, restul se pot trata acasa.

Este o interpretare diferita a ceea ce inseamna carantina in Romania fata de ceea ce e in Italia”, a declarat Raed Arafat in Parlament.

Cu toate acestea, ”daca avem o crestere a numarului de cazuri, spitalele vor trebuie sa reduca tot programul, sa nu mai aiba operatii”,

secretarul de stat expunand si ce se intampla daca ajungem ”la o situatie foarte critica: achizitionare de entitati private si folosirea acestora pana la solutionarea acestei crize”.

Raed Arafat a precizat ca nu exista ”un ritm de estimare a cresterii de cazuri noi” in Romania si ca ”aproape toate cazurile sunt conectate cu surse care vin din Italia”.

Guvernul va putea cumpara produse medicale cu plata in avans

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) a dezvaluit, referitor la achizitiile de produse medicale,

”ca nimeni nu mai vinde fara avans”, iar Guvernul a decis sa poata face aceste achizitii prin plata unor avansuri. Raed Arafat a mai spus ca ”este o tentativa de exagerare de purtare a echipamentului de protectie”.

”In zonele cu pacieni diagnosticati negativ se iau masuri minimale de protectie. Vom risca ca la cel mai simplu caz

sa se imbrace cu cele mai complexe echipamente, iar cand avem nevoie de ele, nu le vom mai avea”, a explicat seful DSU, potrivit stirileprotv.ro.