Episcopul de Bucureşti susţine că viruşii pot fi ucişi cu clopotul

Un înalt prelat al Bisericii Ortodoxe, doctor în teologie, recomandă să atacăm viruşii cu mijloace specifice: apă sfinţită, dangăt de clopot şi post.

Duminica a doua din Postul Mare şi prima duminică de pandemie a strâns câteva zeci de credincioşi la Biseria Sfântul Ioan Piaţă, din centrul Bucureştiului. E o biserică micuţă, veche de peste două secole, pitită între blocuri, la doi paşi de Piaţa Unirii.

Cordonul pluşat cu stative care se întinde, de obicei, pe lângă altar, a fost pus în faţa uşii de la intare. Pe stâlpii de piatră din pridvor au fost lipite afişe care anunţă că în interior au voie maxim 50 de persoane.

Pe dinafară au rămas vreo şase-şapte oameni, zgribuliţi. Un domn cu ecuson pe care scrie Consilier Parohial păzeşte intrarea. Ţine în mână o sticlă de spirt şi explică regula: doar dacă iese cineva

intră încă o persoană. Arhanghelul cu sabia de foc, sculptat pe uşă, asistă senin, declinându-şi competenţa, la micul tranzit din jurul şnurului roşu. „Ori toţi, ori nici unul!” Preoţii au inclus în rugăciuni

numele sfinţilor doctori fără de arginţi, al sfinţilor vindecători, unii specializaţi pe anumite boli, alţii cunoscuţi pentru că scot diavolul din om sau de pe unde se insinuează. Cu cât mai mulţi sfinţi, cu atât mai bine, n-are de ce să strice. Tot sistemul medical din Ceruri este chemat din altar să-l dubleze pe cel de pe pământ.

O doamnă care ţine strâns în mână un buchet format din lumânări şi smartphone protestează. „Ori toţi, ori nici unul! Ce e asta?”. Vine un preot slujitor să calmeze situaţia, dar se enervează şi el. „Uite că doamna nu înţelege!”. Se aud şi alte voci nedumerite: „Dacă nici cei care vin să se împărtăşească nu au prioritate, atunci…”

Oamenii tropăie de pe un picior pe altul, de frig, lungesc gâturile la cei care se împărtăşesc înăuntru. În cele din urmă, preotul vine şi afară şi îi împărtăşeşte şi pe ei. Mâinile se întind spre bolul cu anafură şi pescuiesc. Apoi biserica devine mai încăpătoare. Pleacă din oameni, iar cei de afară intră să se încălzească şi să asculte predica.

„Ne simţim stânjeniţi”

Episcopul vicar al Bucureştiului, Varlaam Ploieşteanul, e cel care spune cuvântul către credincioşi. Abordează fără ocolişuri problema spinoasă a zilei: „Ne simţim stânjeniţi pentru că trebuie să respectăm aceste măsuri privind locurile de adunare”.

Aminteşte despre istoricul bisericuţei care „a trecut printr-o epocă mult mai întunecată” şi deplânge că nu există suficient spaţiu în curte şi nici difuzoare. „Trebuie să respectăm aceste condiţii din două motive”, spune episcopul, cu mitră albă, de sărbătoare, pe cap.

„Primul motiv: din cauza acestor boli contagioase, care se transmit de la un om la altul şi atunci este şi interesul nostru, al creştinilor, să aplicăm aceste reguli, pentru ca acest val al bolii să treacă cât mai repede. În al doilea rând, aţi văzut că există mulţi oameni care urmăresc ceea ce facem noi, s-a sugerat că slujba bisericească poate fi un mijloc de multiplicare a virusului, de transmitere a virusului de la unul la altul”. sursa:libertatea