Probabil mulți oameni au auzit despre proprietățile „miraculoase” ale orezului, dar cu siguranță nu mulți oameni au început să-l folosească în dieta zilnică. Din cele mai vechi timpuri, popoarele orientale (în special asiaticii) au folosit orezul în dietă, apreciind foarte mult calitățile și beneficiile lor pentru organism. Dacă doriți să pierdeți în greutate într-o perioadă relativ scurtă, fără să vă înfometați, dieta de orez poate fi alegerea ideală.
Oamenii care urmează această dietă trebuie să fie înarmați cu răbdare și voință, iar rezultatele spectaculoase nu vor întârzia să apară. În funcție de metabolismul fiecăruia și de greutatea de pornire, cei care urmează dieta cu orez pot pierde până la 13 kilograme în prima lună și până la 3 kg pe lună ulterior.
Asiatici sunt recunoscuți pe plan mondial pentru corpul lor suplu și pentru starea generală de sănătate bună. Dacă studiem dieta asiatică, vom observa că orezul este o componentă importantă în alimentația zilnică.
Un rol decisiv în declanșarea procesului de detoxifiere și slăbire îl are albumina din orez, o substanță care contribuie la echilibrarea digestiei și la eliminarea toxinelor. De aceea, încă din 1939, familia de medici Rosati (Robert și Kitty) din Statele Unite au impus o nouă „tendință alimentară” în spitalul în care lucrau. Pentru a ameliora sau chiar elimina simptomele anumitor pacienți, acești medici au creat o dietă care se baza pe orez.
În urma acestui experiment, medicii au observat că pacienții reușesc să piardă în greutate și să își recâștige greutatea corporală normală. Acest lucru a redus, de asemenea, riscul bolilor cardiovasculare, dar și al durerii osoase sau articulare. Având în vedere efectele pozitive obținute, doctorii Rosati decid să facă această dietă cunoscută la nivel mondial și, în acest fel, descriu în detaliu dieta cu orez într-o carte.
Este recomandat consumul de orez integral, orez negru și orez roșu. Consumul de carne, pâine și făinoase, zahăr și dulciuri trebuie evitat pe cât posibil.
Având un conținut ridicat de potasiu, magneziu, vitamina B1 și fosfor, orezul este indicat pentru:
- scădere în greutate
- detoxifierea organismului (absoarbe substanțele și toxinele)
- scăderea hipertensiunii arteriale
- probleme cu stomacul și digestia
Prima etapă a dietei cu orez
Prima zi
Se recomandă numai consumarea orezului fiert și a apei plate.
A doua zi
Sunt permise doar două fructe, la alegere, la micul dejun.
La prânz și cină se consumă o porție de orez.
Zilele 3-7
La micul dejun, consumați produse lactate (lapte bătut, sana, chefir) și brânză de vaci cu puțină smântână. La prânz și cină se consumă orez.
În această etapă puteți consuma până la 1.200 de calorii/zi.
A doua etapă a dietei cu orez
Prima zi
Se recomandă numai consumarea orezului fiert și a apei plate.
Zilele 2-6
La micul dejun, consumați produse lactate (lapte bătut, sana, chefir) și brânză de vaci cu puțină smântână. La prânz și cină se consumă orez, alături de o salată, cu foarte puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie.
A șaptea zi
La micul dejun se pot consuma legume și fructe. La prânz, o porție de orez. La cină, o salată cu foarte puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie.
În această etapă puteți consuma până la 1.500 de calorii / zi.
Orez recomandat pentru această dietă
- orez negru
- orez roșu
- orez integral
Mod de preparare: Se fierb 200-300 grame de orez cu puțină sare. Puteți condimenta cu puțin piper și ierburi aromatice. Pentru un plus de gust, puteți prepara o salată de pătrunjel și roșii (salată Tabouleh). Serviți orezul cu această salată, este mult mai delicios.
Se recomandă ca dieta cu orez să fie urmată cel mult 3 luni de zile, după care se revine la o dietă normală, diversificată și moderată. Înainte de a urma dieta cu orez, consultați un medic specialist și efectuați un set complet de analize.
Nu uitați să faceți mișcare, moderat, pentru a tonifia mușchii și pentru a accelera arderea grăsimilor.