România se alătură statelor care administrează plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19

Prima pungă cu plasmă donată de un pacient vindecat de coronavirus va fi administrată unui bolnav internat la Matei Balş în această seară, sau cel târziu vineri.

Dintre cele 18 aparate donate de o firmă privată centrelor de transfuzii, doar cel din Bucureşti a recoltat plasmă vindecătoare de la şapte români, care au învins boala.

Tratamentul s-a dovedit eficient în mai multe spitale din lume, care raportează zilnic cazuri grave vindecate ,prin această procedură.

Al doilea donator vindecat de coronavirus a fost cuplat la aparatul care îi ajută pe medici să recolteze o cantitate mai mare de plasmă numită „convalescentă” .

Donatorul este Andrei Tănase, un tânăr de 33 de ani care a sunat la Institut şi a cerut să fie înscris pe lista de donatori după ce s-a vindecat de coronavirus.

Andrei a fost pacientul cu numărul 300. Se întorsese dintr-o vacanţă de schi din Franţa, iar după două zile au apărut primele simptome. S-a dus la spital şi a fost diagnosticat cu coronavirus. Timp de opt zile a stat într-un salon la Spitalul Victor Babeş.

Andrei Tănase, donator de plasmă: “Am avut o formă medie de coronavirus, pe lângă infectarea propriu-zisă am dezvoltat şi pneumonie. Simţi că nu ai aer sau că va deveni mai acut sau o să te sufoci.”

Pentru că are anticorpi la noul virus, Andrei a vrut să ajute. Timp de o oră a stat conectat la aparatul prin care sângele din corp este recirculat şi din care se extrage doar plasmă vindecătoare.

Prima pungă recoltată la Institutul de Transfuzii Sanguine din Bucureşti a plecat joi spre un pacient aflat în stare gravă care este internat în secţia de terapie intensivă a Spitalului Matei Balş. Medicii spun că va fi administrată în această seară sau în cursul zilei de vineri şi speră să ajute la salvarea pacientului.

Sunt optimişti şi pentru că la nivel mondial mai multe spitale au raportat vindecări după ce bolnavii au primit plasmă donată de vindecaţii de COVID19. Un exemplu ne este dat chiar de un medic roman, cercetător la Spitalul Basel din Elveţia.

Mihaela Sava, medic infecționist în Basel: “Din experienţa noastră vedem că cei care au primit plasmă convalescentă au reuşit să fie externați, deşi erau în stare severă, datele preliminare arată că au fost ajutaţi de plasmă convalescenţă.”

În toată ţara au fost montate patru aparate de plasmafereza din cele 18 donate de o firmă privată, însă doar cel de la Bucureşti e funcţional. La Iaşi, primul donator va fi pus pe aparat joia viitoare după ce personalul va termina perioada de instruire. Între timp, se pregătesc şi medicii şi asistentele de la Timişoara şi Galaţi ca să lucreze cu aceste aparate.

Adrian Petriu, reprezentant firma de instalare: “Donatorul este conectat la un ac care are două canale, pe unul din canale sângele pleacă prin aceste pompe şi ajunge într-o centrifugă micuţă care face parte din kit, unde sunt separate componentele – adică plasmă, pe de o parte, şi celelalte componente, pe de altă parte.”

În România sunt peste 4.000 de vindecaţi, iar cei care nu au alte afecţiuni pot deveni salvatorii altor pacienţi aflaţi acum pe patul de spital. Procedura de înscriere e simplă şi se poate face online pe site-ul covidplasma.ro, ori sunând la centrele de transfuzie. scrie radiosimplu.ro