Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!

In contextul pandemiei de coronavirus, când igiena și izolarea sunt singurele modalități prin care ne putem feri

de acest virus agresiv și invizibil, medici de pretutindeni insistă că unghiile lungi sunt periculoase și pot propaga răspândirea îmbolnăvirilor.

Centrul de Control și Prevenție al Bolilor din SUA are o pagină dedicată numai igienei unghiilor. Importanța îngrijirii corecte

a unghiilor vine, mai ales, din faptul că, sub unghii, se strâng mai multe bacterii și virusuri decât pe suprafața pielii. Iar dacă unghiile sunt și mai lungi, atunci igienizarea zonei de sub ele devine și mai dificilă.

În etapele pe care le urmăm atunci când ne spălăm mâinile corect, una dintre ele, poate cea mai importantă, este să frecăm buricele degetelor de palma opusă, tocmai pentru a îndepărta amenințările virale și bacteorologice de sub unghii.

Cadrele medical avertizează că unghiile lungi ne vor împiedica să curățăm zona de sub unghii corect, mai ales în această perioadă sensibilă, când igiena mâinilor ne poate salva viețile noastre și a celor dragi. Mai multe studii publicate în ultimii ani au demonstrat

că unghiile false sunt și mai periculoase decât cele lungi. Iar cele care sunt date cu ojă, chiar dacă sunt scurte, pot ascunde patogeni în crăpăturile ojei.

Dr Elisabeth Dancey, expert britanic în estetică, spune că unghiile lungi cresc riscul de contractare a virusului: “Unghiile lungi, unghiile cu gel, unghiile false, sunt neindicate celor care își doresc să aibă o igienă a mâinilor impecabilă.Mă refer mai ales la personalul medical, la bucătari și la mămici cu copii mici. Germeni precum fungi și virusuri precum

Covid-19 pot să se adăpostească sub unghii și să se propage atât în organismul nostru cât și către cei din jurul nostru. Medicii, înainte de operații și de a-și pune mănușile, freacă unghiile cu o perie sterilă și soluție dezinfectantă. Acum este timpul să le urmăm exemplul, măcar în ceea ce privește lungimea unghiilor.

Este important ca acum să tăiem unghiile cât mai scurt, ca să ne ferim de acest virus, mai ales că bilanțul infectaților crește dramatic de la o zi la alta”, spune Dr Chike Emeagi, Director Medical la Hampstead Aesthetics Clinic.

O asistentă medicală din Australia este cea mai vehementă în transmiterea acestui mesaj, ea afirmând că este convinsă că unghiile lungi sunt cea mai rapidă modalitate de răspândire a coronavirusului. 

Printre instrucțiunile de spălare a mâinilor și cântecelele drăguțe cu 20 de secunde de spălare, nu am văzut nicio notă care să spună că este imposibil să ai o igienă adecvată a mâinilor dacă ai unghiile lungi. Bacteriile, virusurile, murdăria, resturile, se așează sub unghii și pe unghii,

și de fiecare dată când le rozi le duci la tine în gură. Dacă nu poți să freci vârfurile degetelor de palma opusă când te speli pe mâini, indifierent de cât de mult săpun folosești, nu poți să cureți sub unghii cum trebuie și tot ce se ascunde acolo, rămâne acolo. Vă rog, în această perioadă de urgență globală, tăiați-vă unghiile scurt!”, scrie asistenta pe contul ei de facebook. scrie qbebe.ro