Ce preț au, de fapt, cireșele „de lux” vândute în piețe cu 150 de lei

Ca în fiecare an, prețul cireșelor din piețe și din magazine este unul piperat. În București, spre exemplu, un kilogram de cireșe se vinde cu circa 150 de lei. Totuși, fructele se importă la un preț infinit mai mic, de doar 6-7 lei pe kilogram, potrivit pomicultorilor.

De câțiva ani deja, cireșele sunt considerate fructe de lux, din moment ce nu oricine și le poate permite. Prețul lor este atât de mare încât este considerat deja că cine mănâncă cireșe are venituri bunicele. Cei care nu își permit, totuși, trebuie să aștepe până în iunie, când se vor coace cireșele românești, mult mai ieftine decât cele de import.

Care este prețul real al cireșelor

Totuși, există o controversă în ceea ce privește comerțul cu cireșe. Pomicultorii spun că prețul de import este de 6-7 lei, adică unul rezonabil. Așadar, prețurile de la raft și cele din piețe sunt de 21 de ori mai mari decât prețul plătit efectiv de comercianți.

Ce spun pomicultorii

Un pomicultor din Argeș spune cu tărie că aceste cireșe care costă 150 de lei sunt din import. El spune că un kilogram de cireșe nu are cum să depășească suma de 1,5 euro.

„Astea care sunt cu 150 de lei sunt cireşe aduse din import. Un euro, un euro jumătate, mai mult nu e kilogramul de cireşe”, a spus Gheorghe Voica, un pomicultor din Argeş, potrivit Mediafax.

Totodată, el a spus că atunci când va vinde la rândul lui cireșe, nu va pune un preț mai mare de 5 lei pe kilogram.

„Eu nu cred că o să dau cireşele mai scumpe de 5 lei (n. red kilogramul), că nu am cum”, a mai declarat acesta.

Singurele cireșe, din import

Toate cireșele de pe piața la acest moment sunt cele de import, pentru că acest soi cărnos și mare se va coace abia în lunile de vară, potrivit specialistului Mihail Coman.

„De bună calitate, în piaţă, cărnoase, roşii şi mari sunt cireşele de iunie şi iulie. În colecţia de soiuri de la Piteşti nu există niciun cireş copt la ora asta. Nici cele de proastă calitate nu pot să spun că (n. red sunt coapte), poate în sudul ţării la Giurgiu, dar nu cred că există un soi de cireş”, a declarat Mihail Coman, cercetător la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură din Argeş. scrie redactia.ro