Arafat, explicaţii după ce ÎPS Pimen a fost înmormântat cu mii de oameni: Fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepţi

ÎPS Pimen a fost înmormântat vineri, 22 mai, după ce a decedat în urma infecției cu coronavirus. La înmormântarea părintelui au participat peste o mie de persoane, în ciuda măsurilor

pentru prevenirea răspândirii coronavirusului luate de autorități în ultimele luni. Permisiunea a fost oferită chiar de către șeful DSU Raed Arafat.

Peste o mie de români și-au pierdut viața în urma infectării cu coronavirus de la începutul pandemiei în țară. Pentru a preveni răspândirea virusului autoritățile române au interzis autopsiile, declarând cauza ca fiind  COVID-19. 

Autoritățile susțin că trupurile persoanelor decedate sunt contagioase, cu toate că oamenii de știință susțin că boala se transmite prin sistemul respirator și salivă.

Familiile celor peste o mie de persoane decedate au fost nevoite să își înmormânteze persoanele dragi în saci de plastic și cu un număr mic de persoane. În multe cazuri, familia nu a putut să își ia rămas bun sau să să conducă decedatul pe ultimul drum. ÎPS Pimen,

Arhiepiscopul Sucevei, a murit în urma infecției cu coronavirus, iar la înmormântarea acestuia au participat peste o mie de persoane. Permisiunea a fost oferită de către șeful DSU Raed Arafat, care a considerat că o astfel de derogare se impune.

Raed Arafat a declarat faptul că a fost o solicitare personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, iar aceasta a fost greu de refuzat. Șeful DSU susține că a fost acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile impuse de autorități.

“Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva. Dar s-a acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile. Noi am acceptat în ideea că, fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți. Însă acceptul nostru a fost fără vreo excepție la partea de sănătate publică.

Ce am dat a fost cu respectarea distanțării sociale, cu purtarea măștii. Dacă s-au încălcat regulile la fața locului, asta nu mai ține de noi. S-a dat un document pe baza unei analize făcute de INSP. Noi nu dăm de capul nostru”, a declarat Raed Arafat pentru Recorder.ro.

ÎPS Pimen a murit în noaptea de marți spre miercuri, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord. Acesta a primit în urmă cu două săptămâni un tratament revoluționar

pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților ar fi primit acest tratament alături de alți 20 de pacienți români aflați în stare critică, conform Libertatea.ro.

ÎPS Pimen a fost internat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București de pe 20 aprilie, după ce a fost confirmat cu COVID-19. scrie romaniatv