Veste buna! Bonuri de masa pentru 4,5 milioane de pensionari.

Pensionarii ar putea primi bonuri de masa. Potrivit unui proiect aflat in dezbatere la Camera Deputatilor,

care este for decizional in acest caz,bonurile sunt propuse in schimbul tichetelor de calatorie nefolosite in cursul anului.

Pensionarii care nu folosesc biletele de calatorie cu trenul primite gratuit anual le -ar putea schimba cu tichete de masaIn primavara acestui an, proiectul bonurilor

de masa pentru pensionari a fost respins de catre Camera Deputatilor. Daca acest proiect va fi aprobat de aceasta data, peste patru milioane de romani ar putea beneficia de aceasta schimbare.

Peste 4,5 milioane de pensionari ar putea beneficia si de tichete de masa, pe langa alte facilitati ce le sunt acordate

in prezent, potrivit unui proiect de act normativ, aflat in dezbatere la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Bonuri de masa pentru pensionari, conditii de primire a tichetelor de masa:

Prima conditie, impusa de acest proiect, este ca pensionarii sa renunte la alte facilitati, cum ar fi biletele de tren.

Asta ar insemna ca un pensionar care nu foloseste bilete de tren sa poate primi contravaloarea acestora in bonuri de masa.

In momentul de fata valorea unui bon de masa este de 15,09 lei. Valoarea bonurilor pentru pensionari va fi stabilita prin lege, daca proiectul legislativ va trece de Camera Deputatilor, scrie romaniatv.net

„Astfel, in cazul in care biletele de valoare nu au fost folosite in cursul anului, de catre pensionarii din sistemul asigurarilor sociale de stat, din sistemul

de pensii si asigurari sociale de stat pentru agricultori, precum si de catre pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurari sociale, acestea pot fi compensate in tichete de masa”, aflam din initiativa legii.

In acest moment, in evidenta Casei Nationale de Pensii Publice, se afla 4.537.000 de persoane care ar putea primi tichete de masa.

letele de valoare acordate de catre angajatori salariatilor sunt reglementate, de la inceputul anului 2019, de un singur act normativ, nu de trei, cum era pana la finele anului trecut.

Numarul tichetelor ce pot fi acordate salariatilor s-a majorat, cu aceasta ocazie, de la patru la cinci, dupa aparitia tichetelor culturale.

Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare este in vigoare de la 1 ianuarie 2019. Ea reglementeaza de-acum toate biletele de valoare distribuite salariatilor de catre angajatori,

si anume tichetele de masa, tichetele cadou, tichetele de cresa, voucherele de vacanta si tichetele culturale.

Tichetele de masa sunt bilete de valoare ce se pot acorda lunar salariatilor si care pot fi utilizate doar pentru achizitia de alimente sau achitarea meselor. Acestea se pot distribui atat in format tiparit,

cat si pe suport electronic si pot fi folosite in unitatile de alimentatie publica, magazinele alimentare,

cantinele-restaurant sau bufetele care accepta plata cu acest tip de bilet de valoare. Tichetele de masa au, momentan, o valoare nominala maxima de 15,18 lei.

Bonurile de masa, fie ele tiparite sau pe suport electronic, pot fi distribuite in ultima treime a fiecarei luni, pentru luna urmatoare,

si pot fi intr-un numar egal cu cel al zilelor lucratoare pentru care sunt distribuite. Astfel, un salariat nu poate folosi lunar un numar de bonuri de masa mai mare decat numarul zilelor lucratoare din respectiva luna.

Tichetele de masa tiparite sunt considerate valabile daca au inscrisa o serie generata de emitentul acestora si urmatoarele informatii:

numele si adresa emitentului;

valoarea nominala a bonului;

perioada in care se poate utiliza tichetul;

interdictia de a fi utilizat la cumpararea de tigari sau alcool;

spatiu pentru inscrierea numelui, prenumelui si a codului numeric personal ale salariatului care le-a primit;
spatiu pentru aplicarea stampilei unitatii la care a fost utilizat si pentru inscrierea datei.

Bonurile de masa electronice sunt valabile doar daca stocheaza date privind numele si adresa emitentului, perioada de valabilitate a utilizarii tichetului

de masa, interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau produse alcoolice, dar si numele, prenumele si CNP-ul salariatului care este indreptatit sa le utilizeze.

Nu este sionguzra veste buna. Conform noii legi, valorile punctului de pensie vor fi urmatoarele:

la 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
la 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.