Un nou focar intr-un spital din Romania

Un nou focar, dupa ce 10 angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) din Bistrita, toti asistenti medicali,

au fost confirmati cu noul virus. Majoritatea cadrelor medicale lucreaza la Sectia neurologie.

La nivelul sectiei s-a dispus inceperea unei anchete administrative, a spus managerul spitalului, Gabriel Lazany.

“Saptamana trecuta am avut un asistent medical simptomatic pe care l-am testat si care lucra la CT. In urma anchetei, am testat contactii lui. Primul contact care a fost testat este partenera lui, care este asistenta medicala la Sectia de neurologie.

Am testat-o si s-a constatat ca si ea este pozitiva, drept urmare ne-am dus mai departe cu testarile la personalul din cadrul

Sectiei de neurologie si ieri (marti – n.r.) am depistat pozitive opt asistente medicale – din Sectia de Neurologie si o asistenta medicala de la ATI.

Pe langa ancheta epidemiologica, am inceput si o ancheta administrativa, pentru ca se pare ca relaxarea nu este doar in randul populatiei, ci si in randul personalului medical. Prima masura pe care

am luat-o in aceasta dimineata a fost suspendarea din functie a medicului sef de sectie si a asistentului sef, la Sectia de Neurologie, pe perioada desfasurarii anchetei”, a mentionat Lazany.

El a anuntat ca, din primele discutii purtate cu angajatii de la Neurologie, se pare ca acestia aveau obiceiul sa serveasca impreuna masa de pranz, fara sa-si ia masuri de protectie.

Managerul spitalului a dispus ca atat personalul medical, cat si cei 50 de pacienti internati pe etajul unde functioneaza Sectia de neurologie (25 la Cardiologie, 23 la Neurologie si doi la Oftalmologie) sa fie testati pentru COVID-19, iar spatiile sa fie dezinfectate.

Tot la nivelul Sectiei de neurologie s-a inregistrat un incident in cursul zilei de duminica, cand unul dintre preotii spitalului a intrat in sectie cu un apartinator al unui pacient, folosindu-se de liftul pentru personal si ignorand regulile privind carantina, motiv pentru care preotul este acum cercetat disciplinar.

“Am primit o sesizare din partea unui medic, tot la Sectia de neurologie, ca preotul, insotit de un apartinator al unui pacient, a urcat pe sectie ca sa ii faca…ceva. Pacientul nu era terminal,

deci nu avea neaparata nevoie de asistenta religioasa. Mai mult decat atat, pe partea aceasta, a preotilor, am prevazut masuri speciale, si ei trebuie sa le respecte. Este motivul pentru care am cerut Serviciului de resurse umane sa deschida o ancheta disciplinara prin intermediul Comisiei de disciplina”, a mai spus managerul SJU Bistrita.

In prezent, la SJU Bistrita sunt internati 83 de pacienti cu COVID-19, dintre care sase la Terapie Intensiva, numarul urmand sa creasca dupa internarea, in cursul zilei de miercuri, a asistentilor medicali depistati pozitivi. scrie fabricatinromania