Calendar ortodox 26 iunie 2020. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

Calendar ortodox 26 iunie 2020. Credincioșii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Cuvios David din Tesalonic, care s-a călugărit de tânăr la Mănăstirea Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie.

Tot astăzi sunt pomeniți Sfântul Ioan, episcopul Gotiei și Sfântul Cuvios Antion.

Viața Sfântului Cuvios David din Tesalonic

Sfântul David s-a născut în cetatea Tesalonicului și a trăit în secolul al VI-lea, acesta defăimând de mic toată odihna trupească și s-a lepădat de lume și de toate cele lumești.

Și-a părăsit familia, prietenii și a decis să-l slujească pe Dumnezeu, călugărindu-se la Mănăstirea Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie.

A slujit cu multă sârguință și dădea întâietate înfrânării și smereniei decât celorlalte. Sfântul Cuvios David se minuna de toate faptele bune pe care Dumnezeu le-a făcut pentru fiii săi, și a decis să le calce și el pe urme.

După un timp și-a făcut din creanga unui migdal loc de pusnicie, unde a îndurat ploile, zăpezile, căldura cu foarte multă răbdare timp de trei ani, până în momentul în care îngerului lui Dumnezeu i-a cerut să se odihnească într-o chilie.

Pentru acest lucru, Sfântul Cuvios David a primit darul de a izgnoni pe diavoli și de a-i vindeca pe bolnavii.

Acesta ajunge înaintea împăratului, deoarece urma să fie numit eparh al Tesalnicului, și pune în palmele sale cărbuni aprinși și tămâie și timp de o oră tămăiază fără a se răni.

Toată lumea de acolo a fost uimită de minunile Sfântului Cuvios David, acesta trecând la cele veșnice în anul 540.

Troparul Sfantului Cuvios David

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, David, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Pe data de 26 iunie sunt sărbătoriți și Sfântul Ioan, episcopul Gotiei și Sfântul Cuvios Antion. scrie redactia