ACUM E OFICIAL! A REVENIT DECLARAŢIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE. ÎN CE CONDIŢII EŞTI OBLIGAT SĂ O COMPLETEZI

Românii nu au scăpat de declarația pe proprie răspundere, acum aceasta se numește „declarație epidemiologică” și are ca scop reducere timpilor de așteptare aferenţi procesării fluxului de pasageri la intrarea în ţară.

Declarația pe propria răspundere a fost introdusă în mai mult aeroporturi din România și este disponibilă completarea ei într-un format online. Așa că cei care își doresc să intre în țară trebuie să completeze online chestionarul. 

De exemplu, pagina de Facebook a Aeroportului Internaţional Sibiu anunță că toți pasagerii care intră în ţară, prin fluxul de sosiri al aeroportului au la dispoziţie un chestionar online pentru completarea electronică a declaraţiei epidemiologice.

 „Această măsură este necesară pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și reducerea efectelor negative înregistrate, la nivel global, de pandemia de COVID-19.

Astfel, toți pasagerii care tranzitează aeroportul sibian au alternativa completării, de pe orice dispozitiv electronic conectat la internet, datele declarației pe proprie răspundere solicitate de platformă, în vederea procesării lor și stabilirii de către direcțiile de sănătate publică a măsurilor care se impun.

Această modalitate eficientizează timpii de așteptare aferenți procesării fluxului de pasageri la intrarea în țară și totodată, se reduce riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2. Transmiterea datelor către punctele DSP din aeroport se poate face în orice moment, recomandabil chiar odată cu planificarea călătoriei spre România.”, au anunțat reprezentanții aeroportului.

Grecia introduce formularul de localizare

O măsură asemănătoare a fost introdusă și în Grecia, unde turiștii care intră în țară au obligația de a completa un formular de localizare. Acesta poate fi completat atât online, cât și de mână, cu 48 de ore înainte de a ajunge în Grecia.

Astfel, cei care își doresc să meargă în Grecia trebuie să ofere anumite informații personale, prin intermediul chestionarului. Aceștia vor anunța unde merg, unde vor fi cazați și persoanele de contact. Mai mult, în Grecia se vor face și  teste aleatorii, iar cei depistați pozitiv o să fie cazați în hoteluri destinate carantinei, care sunt obligatorii în toată Grecia. Toate persoanele testate pozitiv vor intra în carantină timp de 14 zile. scrie cancan