BILANŢ CORONAVIRUS. Poliţiştii dau în continuare sute de amenzi din cauza COVID-19. Câţi români au încălcat legea în ultimele 24 de ore

Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 388 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 293.000 de lei, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele

măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, informează, marţi, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Potrivit sursei citate, prin structurile abilitate ale Poliţiei, a fost constatată, luni, o infracţiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod penal.

Totodată, luni, 28 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituţionalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituţionalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

GCS reaminteşte cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor şi este valabilă pentru apelurile naţionale, de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 – 20,00.

De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor: +4021.320.20.20.

Până la data de 29 iunie au fost raportate 1.549.678 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa şi Germania.

Când suntem amendaţi şi cu cât dacă nu purtăm mască?

Autorităţile te-au obligat să porţi mască de protecţie în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, pe toată perioada stării de alertă, adică perioada 18 mai-16 iunie 2020.

Amenda pentru lipsa măştii în locurile amintite este cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei şi este prevăzută în Legea 55/2020 privind starea de alertă, în vigoare din 18 mai. 

Odată ce ai fost sancţionat şi ai intrat în posesia procesului-verbal de contravenţie, ai 15 zile la dispoziţie să plăteşti jumătate din amenda aplicată de poliţist. De altfel, agentul constatator va fi cel care va decide sancţiunea. 

În funcţie de comportamentul tău, agentul îţi poate da şi avertisment, în conformitate cu prevederile OG 2/2001. În schimb, dacă vei face scandal şi nu vei vrea să te legitimezi, spre exemplu, poliţistul va putea invoca circumstanţe agravante şi îţi va putea aplica chiar maximul legal, respectiv suma de 2.500 de lei.  scrie romaniatv