Situația neobișnuită a cazurilor de COVID-19 din Argeș îi pune în dificultate pe medici. Rafila: „Eu cred că există un răspuns”

În ultimele zece zile, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut. Mai mult decât atât, în weekendul care tocmai a trecut, foarte mulți români au plecat spre munte și litoral pentru a se relaxa, iar măsurile de protecție au fost cam ”uitate”

Creşte numărul de cazuri de COVID-19 în România şi un oficial spune pentru Digi24 că situaţia este greu de controlat în Argeş, un judeţ care conduce în clasamentul îmbolnăvirilor. Șefii Institutului Naţional de Sănătate Publică recunosc că nu au nicio explicaţie. Nu au descoperit acolo niciun focar pe care să îl izoleze, boala continuă să se transmită accelerat.

„În majoritatea județelor noi constatăm că sunt focare în diverse stabilimente, că vorbim de cămine de bătrâni, că vorbim de neuropsihici, că vorbim de o fabrică sau de o unitate de producție. După care avem și zone, cum e de exemplu județul Argeș, unde nu s-a reușit nicio legătură cu vreun centru rezidențial neapărat, cu vreo uniatte de producție. Par să fie cazuri disparate pe teritoriul județului,

ne arată o transmitere în localiate și nu localizată într-un stabiliment anume. Atunci când ai un număr mai mare de cazuri, dar într-un stabiliment, vă imaginați că este mult mai ușor de controlat acel focar delimitat. În momentul în care totul este dispersat, este mai dificil să controlezi și să limitezi răspândirea bolii, asta e marea diferență”, spune Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că există soluții pentru gestionarea acestei transmiteri comunitare.

„Dacă există o transmitere comunitară extinsă, fără posibilitatea să se stabilească trasabilitatea cazului, să poți să testezi persoanele cu care a intrat în contact, atunci ai o problemă. Eu cred că există un răspuns și la o astfel de situație, el constă în identificarea activă a tuturor persoanelor care prezintă cea mai mică simptomatologie care ar putea fi legată de această infecție, medicii de familie ar trebui să facă apel la pacienții de pe listele lor, astfel încât dacă apare o persoană cu afecțiuni respiratorii să fie trimisă pentru a fi testată. În felul acesta putem să găsim persoane care sunt responsabile de răspândirea bolii”, a spus Rafila.

„Când nu găsești sursa, trebuie să o cauți activ. Nu testând în masă toate persoanele sănătoase, ci încercând prin medicii de familie să găsești orice persoană cu simptomatologie”, a adăugat el.

Rafila spune că răspândirea infecției ține și de comportamentul oamenilor, care diferă și de la o zonă la alta, nu doar de la o țară la alta.

„Cred că încrederea în autoritățile locale este foarte importantă, dacă pot să iasă, să dea exemple. Dar să fie empatici, sinceri, nu doar să scandeze niște lozinci. Trebuie să le explice oamenilor că situația în județ este problematică, trebuie să dea exemplu personal, este foarte important, și să încerce să-și convingă concetățenii să facă acest pas către prevenție”, a mai spus el. scrie digi24