Intrăm iar în stare de urgență? Anunțul ministrul Nelu Tătaru: „Dacă se impune…”

  • Nelu Tătaru a anunțat proiectul de lege pregătit de guvernanți
  • Ministrul Sănătății a vorbit despre o eventuală prelungire a stării de alertă, în contextul epidemiologic din țară

Ministrul Nelu Tătaru a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul pregătește un nou proiect de lege, care să reglementeze noile decizii conforme cu recomandările Curții Constituționale.

Întrebat dacă există riscul unei reveniri la starea de urgență, ministrul Sănătății a spus că nu se pune, momentan problema de acest lucru, spunând că:

„În acest moment, nu avem acest pericol, al stării de urgență”.

„Dacă am recomandat şi recomandăm în continuare păstrarea unor reguli, am văzut că se respectă din ce în ce mai greu. Avem un început de transferuri de pacienţi în terapii intensive, avem un număr scăzut de locuri pentru pacienţi la terapie intensivă. Referitor la deciziile CCR şi motivarea în care se specifică că necesită nişte clarificări, ţin să precizăm că lucrăm la un proiect şi avem nevoie de implicare activă.

Tot ce ţine de carantină rămâne în continuare ca recomandări Interpretarea particulară sau personală a acestor decizii poate duce la efecte nedorite. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii cu simptome uşoare, să rămână de bază izolarea timp de 14 zile, e măsura care a dus la rezultatele pe care le-am avut. Acea izolare pe care am păstrat-o şi noi, rămâne de bază”, a afirmat Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai adăugat că, până la noi recomandări și clarificări, măsura sancționării în cazul nerespectării regimului de izolare sau carantinare, adică pentru zădărnicirea combaterii bolilor, va rămâne în vigoare.

„Ne pregătim pentru un proiect legislativ care să definească boală transmisibilă, tratament, carantină, izolare. Reglementările care nu sunt conforme, suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de colaborarea dumneavoastră tocmai pentru a putea gestiona acest moment. Avem în continuare focare care se nasc, dincolo de cele pe care le ştiam, cele vechi. Ţine doar de noi în respectarea acestor reguli”, a mai precizat ministrul.

De asemenea, în ceea ce privește pacienții asimptomatici, ministrul Nelu Tătaru spune că se vor putea externa, însă numai pe baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului, în care și doctorul curant își dă acordul, și cu singura condiție de a respecta măsura izolării la domiciliu pentru 14 zile.

„Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu, îşi pot asuma o externare. Contextul actual cu motivaţia CCR, ne face să avem recomandările strict epidemiologice, medicale, dincolo de cele legislative”, a continuat ministrul Sănătății.

Mai mult, ministrul Nelu Tătaru a spus că este luată în calcul o nouă etapă de relaxare, dar și o prelungire a stării de alertă, dacă situația epidemiologică va impune acest lucru.

„Suntem la 3 săptămâni de creştere a cazurilor. Suntem la 3 săptămâni unde o parte din cei care şi-au dat acordul pentru deschiderea operatorilor au respectat aceste măsuri. Evaluăm creşterea cazurilor, incubaţia de 14 zile. În măsura în care evoluţia ne va permite, vom merge cu relaxări, inclusiv acele restaurante. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă”, a mai explicat ministrul Sănătăţii. scrie spynews.ro