Nelu Tătaru, mesaj alarmant: “Nu avem pârghiile să obligăm pacienții COVID-19 care au solicitat externarea să stea în casă. Unii se plimbă printre noi”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avut un mesaj alarmant. El susține că pacienții care au solicitat

externarea din spital deși au COVID-19 pot să se plimbe liberi, pentru că ministerul nu are pârghiile necesare după decizia CCR.

Ministrul susține că în acest weekend s-a muncit mult la un proiect de lege prin care să se reglementeze toți acești termeni,

precum carantină sau izolare. Dacă va intra în vigoare, Guvernul va avea pârghiile legale de a ține pacienții în spital.

“Sunt 550 de pacienți mai puțini de ieri și până azi. Ne permitem să îi ținem și internați pe cei care au boală. Mulți dintre cei care au fost externați au solicitat să fie în carantină. S-a lucrat în acest weekend la un proiect de lege.

A fost aprobat de Guvern și consider că Parlamentul trebuie să ia o decizie. Am pus în concordanță legea cu cererile CCR.

Nelu Tătaru, mesaj alarmant: “Nu avem pârghiile să obligăm pacienții COVID-19 care au solicitat externarea să stea în casă”

Nu va mai exista posibilitatea ca cetățenii să se externeze la cerere. Am explicat toți termenii. Efectiv, tot ce trebuie să existe într-o lege pentru a gestiona o criză epidemică. Sper, ca în regim de urgență, să fie în vigoare într-o săptămână. 

Când erau rigorile legii erau respectate regulile de distanțare, portul măștii. Însă, în weekendurile care au trecut am văzut ce a fost, acum că, nu mai avem nicio pârghie, răspândirea se va accentua. 

“Ei nu sunt obligați să stea în izolare. Unii se plimbă printre noi”

Sperăm să putem limita numărul de cazuri. Suntem cam la nivelul săptămânii a doua sau a treia din luna aprilie. 

Cei 550 sunt din toate spitalele. Recomandarea mea a fost ca doctorii să facă un examen complet, să i se spună patologia, ce tratament are. Dacă nu acceptă, să meargă la izolare, deși recomandările sunt altele. 

Ne aflăm într-un moment în care pacienții sunt externați pe proprie răspundere. Izolarea la domiciliu este ceea ce trebuie să se întâmple. Să țină legătura cu doctorii. Nu avem nicio pârghie.

Ei nu sunt obligați să stea în izolare. Sper ca săptămâna să treacă repede și să avem legea. Sper ca cei care sunt externați să respecte regulile, să fie la domiciliu.”, a spus Nelu Tătaru la Digi 24. scrie fanatik.ro