O femeie cu Covid a murit după ce a fost pasată o noapte întreagă între spitale

Sistemul sanitar românesc își demonstrează tot mai frecvent neputința și lipsa de pregătire în fața unor situații complicate.

La Piatra Neamț, de pildă, mai mulți suspecți de Covid, cei mai mulți în vârstă, au fost lăsați să aștepte rezultatele analizelor, în curtea spitalului județean. Nu au primit nici tratament, nici mâncare, ore în șir.

Iar în Prahova, o femeie de 66 de ani a murit după ce a fost pasată o noapte întreagă între spitalele din Băicoi și Ploiești. Analizele au arătat că avea atât Covid-19, cât și o infecție bacteriană gravă.

Imaginile au fost suprinse în noaptea de marți spre miercuri, în curtea Spitalului Județean din Piatra Neamț. Mai mulți oameni suspecți de Covid au așteptat sub cerul liber un diagnostic.

Un bărbat în vârstă de 77 de ani are mai bine de zece ore de când a fost adus cu ambulanța de la Roman. Stă resemnat pe un scaun, iar singura masă i-a fost o napolitană pe care a primit-o de la un alt pacient.

Reporter„De ce vă ține afară?”

Bătrân„Mi-au făcut analizele, cu Covid-ul asta și a zis să aștept până se fac locuri la spital.”

Reporter„Și nu v-a zis cât trebuie să așteptați?”

Bătrân„A zis că până se eliberează locul acela.”

Reporter„V-a dat mâncare, apă?”

Bătrân: „Nu mi-a dat nimic.”

Reporter: „Nu vă este foame, nu vă este sete?”

Bătrân: „Este, dar ce să faci?”

Reporter: „Frig vă este?”

Bătrân„Am fost înăuntru, m-au dat afară.”

Unei femei i s-a pus perfuzia afară și a rămas pe un scaun, în frig, cu stativul lângă ea. Alături, un alt bolnav așteaptă rezultatul analizelor de mai bine de 14 ore.

Bărbat„Eu trebuie să mai stau până se face un loc, dacă se face, mâine dimineață. E 23, mă rog, nu știu cât e ceasul exact. Aștept, sunt suspect de Covid și am probleme cu plămânii.”

Un altul povestește revoltat cum decurg investigațiile.

Bărbat„Totuși, nu este normal să se ia probe și să faci perfuzii afară.”

Reporter„Deci afară v-au luat probele?”

Bărbat„Afară.”

În urma situației scandaloase, managerul Spitalului Județean din Piatra Neamț și-a dat demisia.

Dan Verzea, manager spital: „În ultimele săptămâni, numărul de cazuri Covid atât confirmați, cât și suspecți a crescut constant, astfel încât, în weekend s-au internat foarte mulți pacienți cu suspiciunea de boală Covid.

Pacienții s-au prezentat în număr foarte mare la spital. După ce au fost investigați au trebuit să aștepte mult până când li s-au putut elibera saloane în care să poată fi internați.”

Pe de altă parte, în Prahova, o femeie de 66 de ani a murit după ce a fost plimbată cu orele între spitale. Diagnosticată pe 12 septembrie cu Covid, a stat internată la Ploiești 16 zile, după care medicii au trimis-o acasă.

Cum femeia s-a simțit rău, a chemat iar ambulanța care a dus-o la spitalul non-Covid din Băicoi. Acolo, analizele au arătat că are o infecție nosocomială.

Starea ei s-a agravat, așa că medicii au decis să o transfere la Spitalul Județean din Ploiești, unde există secție de terapie intensivă. 

Bogdan Pavel, fiul femeii: „Începând cu ora 8 seara, mama ne-a tot sunat sistematic, delira, spunea că îi este sete și nu este nimeni lângă ea să îi dea apă. Disperați, am încercat pe toate căile să luăm legătura cu spitalul. S-au dus la mama, au găsit-o cu tensiunea foarte scăzută.”

Medicii din Băicoi au considerat că pacienta are nevoie de terapie intensivă, așa că trebuia transferată la spitalul județean.

Oana Irimescu, manager Spitalul Orășenesc Băicoi„Spitalul Orășenesc Băicoi nu dispune de suport ATI, nu dispune de laborator noaptea și nu dispune de radiologie. S-a încercat transferul pacientei către Spitalul Județean Ploiești.”

Bogdan Pavel, fiul femeii„A ajuns aici, a fost consultată în salvare și citez, exact așa cum ni s-a comunicat telefonic de către angajații spitalului județean, dată retur de unde a venit, exact asta este exprimarea.”

Cu o jumătate de oră înainte de deces, femeii i s-au prelevat probe pentru un nou test Covid, care a ieșit pozitiv. De asemenea, s-a confirmat și infecția cu Clostridium Difficile. Familia ei este hotărâtă acum să sesizeze colegiul medicilor, iar la cele două spitale au loc anchete interne. scrie stirileprotv.ro